Rehabilitacija po srčnem infarktu za vseh 3500 bolnikov

Namesto 14 dni zdravilišča 36-krat obisk ambulante.

Objavljeno
17. oktober 2017 13.22
lvi-Thermana Laško
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Slovenija je po načinu obravnave in preživetju bolnikov po srčnem infarktu (tako imenovanem srčnem indeksu) na odličnem petem mestu med 30 evropskimi državami. Letos ga bodo nadgradili z amulantno rehabilitacijo. Iz UKC Ljubljana, kjer je bolnikom dostopna že dlje časa, se bo razširila po vsej Sloveniji.

Namesto štirinajstdnevne rehabilitacije v zdravilišču bo po novem bolnikom po srčnem infarktu na voljo nekajmesečna ambulantna rehabilitacija v enem od desetih za to usposobljenih centrov, je povedal Marjan Sušelj, generalni direktor zdravstvene blagajne (ZZZS), ki bo za to letos namenila dodatnih 746.000, čez tri leta (2019), ko bodo predvidoma delovali vsi centri, pa dodatnih 1,8 milijona evrov. To bo manj, kot je stala rehabilitacija v zdravilišču, a bo po mnenju stroke za preživetje bolnikov uspešnejša.

»Dokazano je, da ima bolnik, ki pride 36-krat na vaje v času rehabilitacije, precej večje možnosti za preživetje, kot če je deležen rehabilitacije le dvanajstkrat ali 24-krat,« je povedal doc. dr. Bogdan Jug s kliničnega oddelka za žilne bolezni interne klinike v UKC Ljubljana. Uspešnejša pa bo tudi zato, ker bo na voljo vsem bolnikom v Sloveniji, medtem ko je bila do zdaj le za bolnike ljubljanske regije v UKC Ljubljana, smo izvedeli na skupni tiskovni konferenci ZZZS in UKC Ljubljana.

Po 35 letih plačilo iz ZZZS

Srčni infarkt v Sloveniji vsako leto prizadene 3500 ljudi. Le majhen delež, zgolj okoli 200, jih je deležnih ambulantne rehabilitacije. Njeno pomembnost so ugotovili v UKC Ljubljana pred zdaj že davnimi 35 leti in jo vse do letos tudi (brezplačno) izvajali. Njihovim pobudam, da bi jo razširili (in plačali) za vse srčne bolnike po infarktu v državi, je prisluhnil ZZZS šele zdaj. Tako so na pobudo ZZZS partnerji v zdravstvu letos sklenili dogovor, da se za ambulantno rehabilitacijo začne namenjati denar, in sicer postopno za deset centrov v vsej državi: letos za povečano število bolnikov (300) v UKC Ljubljana, v UKC Maribor, bolnišnici Slovenj Gradec in v Šmarjeških toplicah, prihodnje leto tudi v bolnišnicah Celje - Topolšica, Murska Sobota in Nova Gorica, leta 2019 pa še v izolski bolnišnici in na Ptuju. Centri bodo pripravljeni za rehabilitacijo vseh 3500 bolnikov. Po besedah strokovnega direktorja interne klinike, prof. dr. Zlatka Frasa, bo velik uspeh, če jim bo uspelo vključiti dve tretjini bolnikov.

Ambulantna rehabilitacija se bo začela dva do tri tedne po srčnem infarktu, ko bodo zdravniki za vsakega bolnika posebej sestavili program, v katerem bo bolnik pridobil predvsem aerobno kondicijo ter tudi spodbudo in navodila za spremembo življenjskega sloga, ki je skupaj z zdravili ključen za zmanjšanje možnosti ponovitve infarkta in daljše življenje.