Rektor Igor Tičar na pogovoru z zaposlenimi na rektoratu

Zaposlene na rektoratu je rektor prosil, naj ga o svojem nezadovoljstvu redno obveščajo.
Objavljeno
15. marec 2016 14.35
S. P., STA
S. P., STA
Maribor − Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je v skladu z napovedjo danes sklical zbor zaposlenih na rektoratu, na katerem so se pogovorili o domnevnem nezadovoljstvu med njimi. Rektor je ponovil, da bo poskušala zadevo razjasniti neodvisna komisija, ki je že imenovana.

Zbora se je udeležila velika večina od skupno 112 zaposlenih na rektoratu, med drugim tudi Teodor Lorenčič, ki mu je rektor prejšnji teden zaradi očitkov o zlorabi položaja in tudi spolnega nadlegovanja preklical pooblastila za opravljanje funkcije glavnega tajnika univerze.

Neodvisna komisija

Po uvodnem nagovoru rektorja so sestanek na željo delavcev zaprli za javnost, po dobri uri pogovora pa zaposleni niso dajali izjav za medije. Pred novinarje je stopil le rektor. »Ugotovili smo, da so določeni problemi. Jaz sem sodelavcem povedal svoje videnje in kako nameravam nadalje ukrepati,« je povedal Tičar.

Rektorjev nadaljnji ukrep je, da zadevo prepusti v preučevanje »neodvisni komisiji«, v kateri sta poleg profesorja s fakultete za varnostne vede Branka Lobnikarja še profesorica prava, pravnik ter predstavnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS). V skladu s pravilnikom mora komisija predstaviti svoje ugotovitve najkasneje v treh mesecih, kar pomeni nekje sredi junija, a rektor upa, da bo do zaključkov prišla že prej.

»Obljubil sem, da se v delo komisije ne bom nikakor pod nobenimi pogoji vmešaval. Le enkrat se bom vmešal na začetku, ko jih bom prosil, da čim prej končajo svoje delo,« je povedal Tičar.

Tičar je z Lorenčičem zadovoljen

Zaposlene na rektoratu je prosil, naj ga o svojem nezadovoljstvu redno obveščajo. »Pisno, ustno, na kakršen koli način. Z vsemi se bom pogovarjal, upošteval vsa mnenja in pretehtal vsa stališča. Dobro se zavedam, da zadovoljen kolektiv dobro dela, razbit kolektiv pa je prej ali slej pohojen,« je dodal.

Z izjemo dveh zaposlenih, ki sta svoje očitke predstavila v javnem pismu februarja, se po rektorjevih besedah ni pritožil nihče. Tudi na današnjem zboru se je po Tičarjevih trditvah oglasila le ena sodelavka, ki je povedala, da je podpisala poziv sindikata k odvzemu pooblastil Lorenčiču, a »da je bila razočarana, ker so sodelavci med seboj selektivno zbirali podpise«.

Tičar sam je z delom Lorenčiča, ki tudi po odvzemu pooblastil glavnega tajnika ostaja zaposlen na rektoratu, saj ima delovno mesto na oddelku za promocijo, zadovoljen. »Jaz z njim dobro sodelujem. Mnogo stvari smo uredili in opravili v tem času. Je pa res, da ima vsak človek svoj način, svoj pristop, ki ni vsakomur na kožo pisan,« je dejal. »Če bomo ugotovili kar koli, bo delal pač na tistem področju, na katerem se je izkazal za izjemno dobrega,« je dodal.

Lorenčič je obtožbe zavrnil in pojasnil, da so povod za njegovo diskreditacijo njegova prizadevanja, da se razkrijejo po njegovih trditvah številne nepravilnosti, ki naj bi se na rektoratu univerze začele dogajati v času rektorja Ivana Rozmana. Zadnji to odločno zanika.