Rektor mariborske univerze gluh za hude obtožbe proti tajniku

Kljub novim podrobnostim Igor Tičar namesto ukrepanja ustanavlja komisijo.

Objavljeno
02. marec 2016 19.09
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – »Edina rešitev je, da rektor čim prej objavi razpis za funkcijo glavnega tajnika,« je včeraj prorektorica za študijsko dejavnost mariborske univerze dr. Nataša Vaupotič komentirala ostre obtožbe o mobingu, spolnem nadlegovanju in ustrahovanju, ki letijo na glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča.

Pozivi k razrešitvi Lorenčiča, ki na funkcijo ni bil izbran z razpisom, niti ni vršilec dolžnosti, temveč jo opravlja po pooblastilu rektorja, mandat pa se mu vedno znova podaljšuje za šest mesecev, so vse glasnejši. Še zlasti ker je rektor dr. Igor Tičar še do pred kratkim eksplicitno trdil, da s pritožbami formalno ni bil seznanjen.

Toda že pred dvema dnevoma je pomočnik glavnega tajnika Univerze Alen Vidonja v pismu jasno obtožil rektorja, da je ta vedel za neprimerno vedenje glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča, včeraj pa se je pokazalo, da je rektor prvo konkretno pismeno prijavo dobil že 21. decembra lani.

Rektor ni ukrepal ...

Prijavo je domnevno takrat poslala pomočnica glavnega tajnika na oddelku za gospodarske in finančne zadeve Petra Ujčič in v njej natančno navedla vse pritiske, s katerimi se je bila prisiljena vsak dan srečevati, med njimi izvajanje »različnih oblik psihičnega trpinčenja, ustrahovanja, groženj in spolnega nadlegovanja«. Po neuradnih informacijah jo je rektor nemudoma povabil na zasebni pogovor in ji v zameno, če umakne formalno prijavo, obljubil, da bo poskušal zadevo urediti in bo stikov z Lorenčičem čim manj.

Vendar so se šikaniranja nadaljevala, Lorenčič je menda še naprej delo Ujčičeve prikazoval kot polno napak, čeprav glede na njegovo izobrazbo tega sploh ne pozna, najbolj nedoumljivo pa se je Ujčičevi zdela popolna rektorjeva podpora Lorenčičevemu domnevnemu spornemu delovanju in prostaškemu obnašanju.

»Takoj ko je začutil, da se ga vsi bojimo in sprejemamo njegov 'način šefovanja', ker mu verjamemo, da ima vašo podporo, je to maksimalno izkoriščal v vsaki komunikaciji. Njegova sovražna dejanja so se samo še stopnjevala in na koncu privedla do tega, da nisem mogla vzdržati niti minute v njegovi bližini,« je Tičarju zapisala Ujčičeva.

Kaplja čez rob je bila menda strokovna ekskurzija univerze, ko je Lorenčič po besedah Ujčičeve njo in njene sodelavce »teroriziral s svojim izprijenim obnašanjem, za pester repertoar spolnega nadlegovanja, ki je tudi dokumentiran, pa imam več kot dovolj prič«, je zapisala Ujčičeva.

... ustanovil pa bo komisijo

Petra Ujčič, ki se je pred kratkim vrnila iz trimesečnega bolniškega dopusta, na katerem je bila zaradi psihičnih pritiskov in stresa, je včeraj dejala, da je bil umik formalne prijave očitno velika napaka. Res je bilo po pogovoru s Tičarjem pritiskov manj, saj so delo organizirali tako, da je delovne naloge dobivala od drugih, kljub temu pa jo je Lorenčič poskušal na različne načine šikanirati.

Ne nazadnje s porazno oceno delovne uspešnosti, v kateri je bila prvič po dvajsetletnem delu na mariborski univerzi ocenjena z oceno dve, poleg tega je predvidena tudi ukinitev njenega delovnega mesta, zato je v začetku tedna spet vložila uradno prijavo proti Lorenčiču.

Vendar očitno rektor, ki je ob neki priložnosti Lorenčiča označil za njegovega alter ega, še ne bo naredil odločilne poteze in razrešil glavnega tajnika. Včeraj se je odzval le s suhoparnim sporočilom za javnost, v katerem izraža »zaskrbljenost nad očitki«, ki so ga »osebno pretresli«, zato namerava »glede na vsebino in težo očitanih dejanj« in skladno s pravilnikom o zagotavljanju varovanja dostojanstva delavcev Univerze v Mariboru imenovati strokovno komisijo, ki bo izvedla vse ustrezne postopke.

Kar se tiče ukinitve delovnih mest tistih, ki so opozarjali na mobing, pa rektor zatrjuje, da gre za »izboljšanje delovanja sistema«, nihče pa zaradi nove sistematizacije ne bo ostal brez zaposlitve na rektoratu.

Lorenčič vidi zaroto

Prorektorica za razvoj kakovosti dr. Lučka Lorber meni, da je ne glede na takšne in drugačne komisije, ki bodo ugotavljale razmere, tako odgovornost kot tudi pristojnost za ukrepanje izključno v rokah rektorja, zato od njega pričakuje odločne poteze. Prvič, odkar je afera prišla v javnost, pa se je odzval tudi glavni tajnik Teodor Lorenčič, ki na očitke odgovarja s trditvijo, da sta pravzaprav on in rektor predmet mobinga.

»Od prvega dne mojega nastopa na delovnem mestu glavnega tajnika po pooblastilu rektorja je bil na mene izvajan mobing, in sicer z namenom rušenja rektorja oziroma problematiziranja njegove izvolitve na povsem zakonitih in regularnih volitvah. Na to tudi kaže poskus njegove upokojitve. O vsem zapisanem in objavljenem v medijih moram temeljito razmisliti, saj ne gre samo za mene kot glavnega tajnika, ampak gre za napad na mojo osebnost in na moje z ustavo opredeljene človekove pravice. Intenzivnost mobinga je takšna, da moram razmisliti, kako bom ukrepal,« je zapisal.