Rektor odhaja, pooblastila prorektorjem

Če bi ustavno sodišče odločilo drugače, bi se lahko Igor Tičar, rektor mariborske univerze, vrnil na položaj.

Objavljeno
21. december 2017 22.40
Peter Rak
Peter Rak

Maribor – Napovedane odločitve ustavnega sodišča o (ne)upokojitvi rektorja Igorja Tičarja včeraj na mariborski univerzi niso dočakali. Da bi se izognili morebitnim pravnim zapletom in potencialnemu brezvladju, sta senat in upravni odbor sprejela pet sklepov, med drugim takšnega, da rektorju s 1. januarjem preneha delovno razmerje, pooblastila pa se prenesejo na prorektorje.

Razprava senatorjev, članov upravnega odbora in študentskega sveta je bila skromna, le nekdanji rektor in častni senator Alojz Križman je obširneje predstavil svoje poglede. Po njegovem mnenju je ustava, kar se tiče avtonomnosti univerze, jasna, zato bi morali o vseh tovrstnih postopkih na univerzi odločati sami. Prav tako bi bilo treba razmejiti med položajem visokošolskega učitelja, ki je javni uslužbenec, in funkcijo rektorja, ki je voljena, vendar očitno na tem področju vlada pravna praznina.

Križman je dejal, da je to očitno tudi težka naloga za ustavne sodnike, saj so predlog za ocenitev ustavnosti prenehanja rektorjeve zaposlitve in posledično prekinitev rektorskega mandata prejeli že v začetku letošnjega junija, vendar o njej še niso odločili. Križman je zato senatu predlagal, da ne stori ničesar in se za to vprašanje razglasi za nepristojnega, upravni odbor pa naj zaradi vpletanja v avtonomijo univerze protestno odstopi. Obenem bi bilo po Križmanovem mnenju smiselno, če Tičar rektorsko funkcijo ohrani, za vsak primer pa imenuje namestnika oziroma pooblaščenca. Temu je nasprotovala predsednica visokošolskega sindikata na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič. Po njenih besedah avtonomija univerze ne pomeni, da zaposleni na univerzi in rektor niso dolžni upoštevati veljavne zakonodaje, glede na večino pravnih mnenj in pristojnih ministrstev pa naj bi ta nedvoumno potrjevala, da se mora Tičar upokojiti. Ob tem je še dejala, da je nesprejemljivo, da je univerza postala »talec nekaterih, ki se z vsemi sredstvi oklepajo svoje funkcije«.

Predlog za sprejetje petih sklepov

Tičar se ni odločil za Križmanov predlog, temveč je članom senata, upravnega odbora in študentskega sveta predlagal sprejetje petih sklepov. Po prvem sklepu rektorju s 1. januarjem 2018 preneha delovno razmerje na univerzi, po drugem se za delovanje univerze pooblastijo prorektorji, in sicer do preklica oziroma do izvolitve novega rektorja. Tretji sklep nalaga vpis pooblastila v sodni register in pooblašča prorektorja Jana Žana Oplotnika za podpisovanje uradnih dokumentov, četrti pa omogoča Tičarju vrnitev na rektorsko funkcijo, če bi ustavno sodišče odločilo njemu v prid.

Peti člen je bolj formalne narave, saj zakonodajalca poziva, naj funkcijo rektorja opredeli s statusom funkcionarja, saj bi se s tem izognili tovrstnim zapletom. Vendar po Tičarjevem mnenju za to ni veliko možnosti, saj so mu z »dovolj visokih političnih položajev dali vedeti, da na takšno spremembo ne gre upati, ker je tovrstnih pretendentov veliko, in da ne nameravajo odpirati Pandorine skrinjice«.

Tičar je na koncu poudaril, da bo spoštoval odločitev ustavnega sodišča. Kdaj bo sprejeta, je težko napovedati, kot je bilo slišati v razpravi, pa ustavni sodniki primera ne bodo obravnavali prednostno, torej se to lahko zgodi tudi čez leto ali dve, zato bodo verjetno že prej razpisane nove rektorske volitve.