Rektor zanika, da bi nastavljal svoje kadre

Na Turistici ne pričakujejo zapletov pri volitvah, na fakulteti za vede o zdravju opozarjajo, da kandidati niso povezani s fakulteto.

Objavljeno
19. april 2016 20.06
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Ljubljana – Pred volitvami dekana fakultete za turistične študije na Univerzi na Primorskem, ki bodo v sredo, se spet širijo glasovi, da je to manever rektorja, ki želi nastaviti svoje ljudi na vsa ključna mesta. Na fakulteti pravijo, da ne pričakujejo zapletov. Drugače je menda na fakulteti za vede o zdravju, kjer iščejo vršilca dolžnosti dekana.

Pred volitvami na Turistici pravijo, da ne pričakujejo posebnih presenečenj ali zapletov. V sredo naj bi o podpori kandidatu glasoval akademski zbor, v četrtek naj bi bile volitve v senatu. »Fakulteta od lanskega poletja nima pravega vodstva. Mislim, da vsi komaj čakajo, da se razmere uredijo,« pravi edini kandidat za dekana dr. Janez Mekinc. Sedanja vršilka dolžnosti dekana dr. Aleksandra Brezovec pa pravi, da je kandidat prodekan v dosedanji ekipi in da ga podpira.

Kandidati z drugih fakultet

Drugače je na fakulteti za vede o zdravju, kjer iščejo vršilca dolžnosti dekana. Dekanja dr. Darja Barlič Maganja je nepreklicno odstopila ob zapletu s knjigo dr. Petra Rasporja Utrinki o sredozemski hrani in prehranjevanju, ki naj bi bila po mnenju vrha Univerze na Primorskem plagiat in blati ugled univerze, zato so dostopne izvode knjige dali umakniti, profesor pa je izgubil službo. Med kandidati za vršilca dolžnosti so: dr. Nejc Šarabon (kineziologija, Famnit), dr. Jonatan Vinkler (slovenistika, FHŠ), dr. Elizabeta Zirnstein (pravni predmeti, Fakulteta za management), dr. Sonja Rutar (pedagogika, Pedagoška fakulteta) in dr. Boris Kavur (arheologija, FHŠ). Nihče razen Elizabete Zirnstein, ki na njej predava, nima povezave s fakulteto za vede o zdravju.

Rektor dr. Dragan Marušič je – kot njegove posege razumejo posamezniki z Univerze na Primorskem – od leta 2011 interveniral na sedmih od skupaj desetih članic univerze z odpoklici, odpuščanjem dekanov ali direktorjev, z nastavljanjem vršilcev dolžnosti. V preteklosti je najbolj odmeval primer, ko je rektor imenoval na mesto vršilca dolžnosti človeka, ki ni bil s fakultete: biologa dr. Gorazda Drevenška je postavil na čelo FHŠ. Vse od tedaj je na univerzi slišati opozorila, da na ključna mesta postavlja svoje ljudi, ki z vsebino delovanja fakultet nimajo nujno kaj dosti skupnega.

Rektor zanika vpletanje

Rektor Dragan Marušič je v daljšem intervjuju, ki ga je dal za Delo, med drugim zanikal, da posega v vodstva fakultet. »Jaz ne morem kar menjevati dekanov,« je dejal. »Niti senat univerze ne menjuje dekanov, rektor jih lahko razreši. Razrešil sem eno dekanjo, ki je vložila veliko tožb, pa z nobeno ni dobila nazaj tega položaja,« je pojasnil. Povedal je še, da je zamenjal prorektorje iz prvega mandata. Te sicer predlaga sam, senat univerze pa jih potrdi. Eden (za finance) je ostal, trije pa so odšli, ker jih ni potreboval (za mednarodne dejavnosti) ali pa so želeli iti sami. »Dekanja Famnita je bila izvoljena, dekan za menedžment je še vedno isti, z dekanom pedagoške fakultete dobro sodelujem, z dekanjo FHŠ tudi, na Turistici so se sami zaplezali na volitvah. Na FVZ pa je dekanja v odstopu, zdaj se pogovarjamo, kako bi to rešili,« je dejal v intervjuju v začetku aprila.

Nazadovanje fakultete

Na FVZ so menda vršilca dolžnosti iskali najprej v svojem kolektivu, ker pa ga niso našli, naj bi rektor senatu naročil, naj imenujejo pet kandidatov z drugih članic univerze, on pa bi potem enega od njih lahko izbral za vršilca dolžnosti. Senat je tako zdaj imenoval pet omenjenih kandidatov, od katerih pa nihče ni povezan z osnovno dejavnostjo fakultete, to je zdravstveno nego in dietetiko.

Dogajanje na fakulteti za vede o zdravju spremlja njena ustanoviteljica, avtorica študijskih programov in prva dekanja dr. Nadja Plazar, ki jo je rektor razrešil kot svojo prorektorico septembra 2014. »Na razvoj dogodkov gledam z zaskrbljenostjo. Vodstvo začasno prehaja v roke ljudi, ki ne obvladajo področja študija in se z njim poklicno ne ukvarjajo. To za razvoj fakultete po mojem mnenju pomeni nazadovanje. V času mojega dekanovanja smo v razvoj kadrov vlagali veliko sredstev in energije. Nenavadno je, da nihče od usposobljenih kadrov ni prevzel odgovornosti, ki bi jo bilo treba prevzeti, da bi se lahko fakulteta še naprej razvijala.«

Negativno mnenje na sklep senata oziroma na predlog kandidatov za vršilce dolžnosti je dal tudi študentski svet fakultete. Zapisali so, da so predlagani kandidati neustrezni za njihovo fakulteto in njihove študente. »Dejstvo je, da brez študentov fakulteta ne obstaja, zato bi morala biti mnenja in odzivi študentov vaša prioriteta,« so še zapisali v svojem mnenju.

Ko bo vršilec dolžnosti imenovan, bo imel šest mesecev časa, da izpelje volitve.