Rektorja vladi očitata nezakonitost

Stanislav Pejovnik in Danijel Rebolj opozarjata, da je vlada s spremembami vpisnih mest za 2013/2014 ravnala nezakonito.

Objavljeno
04. februar 2013 18.33
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Rektorja ljubljanske in mariborske univerze Stanislav Pejovnik in Danijel Rebolj pravita, da je vlada s spremembami vpisnih mest v dodiplomske študijske programe za leto 2013/2014 ravnala nezakonito in posegla v ustavno zagotovljeno avtonomijo univerz.

»Vlada daje soglasje k vsebini razpisa, nima pa je pristojnosti spreminjati,« opozarjata.

»Predlogi znižanj niso narejeni na osnovi resnih in poglobljenih analiz, niti ne upoštevajo znižanja vpisnih mest, ki so jih univerze same predlagale v preteklih letih, zato so znižanja nesorazmerna,« je opozoril Rebolj.

Pejovnik pri vladnem sklepu pogreša ustrezne analize in utemeljitev. »Nezakonito določeno število vpisnih mest je doletelo tudi programe, na katerih sloni nadaljnji razvoj Slovenije in poti iz krize, kot je na primer študij kitajskega jezika«, je dejal Pejovnik.

Rebolj in Pejovnik izpostavljata tudi vprašanje financiranje študijskih programov zasebnim visokošolskim zavodom. »Nerazumljivo je, da vlada zmanjšuje število vpisnih mest na nekaterih programih javnih univerz, hkrati pa še naprej vzdržuje financiranje enakih programov zasebnih koncesioniranih visokošolskih zavodov«, je dejal Pejovnik.

Rektorja sta v ločenih pismih že opozorila ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka.