Remškar ni več direktor Onkološkega inštituta

Prepričan je, da je razrešitev politično vprašanje. Zdravnik Erik Brecelj je to pričakoval.

Objavljeno
09. september 2015 20.29
ace/remskar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Svet Onkološkega inštituta (OI) je danes obravnaval odgovore generalnega direktorja Janeza Remškarja na očitke o odklonih v realizaciji sklepov sveta. Odgovori jih očitno niso prepričali, saj so Remškarja s položaja razrešili.

Remškar neposredni povod za razrešitev vidi v vplivu in moči zdravnika Erika Breclja. Predsednica sveta Darinka Miklavčič pa poudarja, da Remškarjevi odgovori na očitke o neuresničevanju sklepov sveta niso zadovoljili.Očitajo mu neizpolnjevanje sklepov sveta ter pomanjkljivosti na področju kakovosti in urejanja notranjih odnosov na OI. Sklep o razrešitvi je bil po njenih besedah sprejet z osmimi glasovi za in dvema vzdržanima.

Sklep o odklonih v realizaciji so člani sveta OI soglasno sprejeli na julijski seji, od Remškarja pa so zahtevali pojasnila, ki so jih preučili na današnji seji. Remškar je pred sejo poudaril, da očitki ne držijo in da jih je v celoti zavrnil. »Če ni objektivnih razlogov, zakaj bi me odstavili,« se je vprašal zdaj že generalni direktor, ki je tudi na današnjo sejo prišel v družbi odvetnika Francija Matoza.

Spor zaradi vročitve opomina Breclju

Osnova je njegovo opozorilo Breclju, ki ima v medijih in javnosti po Remškarjevih besedah »en obraz, njegovo delovanje pa je drugačno.« Med drugim je razkril, da mu je kmalu po tistem, ko je prišel na OI, Brecelj priporočil, naj odstavi »dva profesorja«. »Tega nisem naredil in v tistem trenutku sem verjetno padel tudi v njegovo nemilost,« je pojasnil.

Sam sicer pravi, da je tako na strokovnem kot na upravnem delu vedno ravnal korektno. Tudi tokrat bo ravnal po svoji vesti. »Vendar v tem primeru ne bom popustil,« je napovedal, a podrobnosti o tem ni pojasnjeval. Poudaril pa je, da ima vso dokumentacijo o tem, zakaj in na kakšen način je Breclju dal opomin.

Brecelj pa je pred sejo sveta zgolj izrazil pričakovanje, da bo Remškar danes odstavljen. Do spora med Brecljem in Remškarjem je prišlo, ko so Breclju junija vročili opozorilo zaradi kršitve delovnih obveznosti, ki pri ponovni kršitvi dopušča možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Mediji so poročali, da je bilo opozorilo Breclju izročeno v operacijski dvorani, vendar pa so tedaj z OI v Remškarjevem imenu sporočili, da vročitev ni bila opravljena med samim potekom operacije, prav tako ne v operacijski dvorani. O Remškarjevih odgovorih člani sveta razpravljajo za zaprtimi vrati, še pred tem pa so na odprtem delu opravili razpravo in potrdili nekaj sklepov. Tako so se med drugim seznanili s polletnim poročilom za leto 2015.

Novi vodovod ne deluje najbolje

Remškar je v predstavitvi pojasnil, da inštitut posluje z rahlo pozitivnim rezultatom, in sicer z 48.510 evri presežka prihodkov nad odhodki. Zadovoljstvo s takšnim izidom je izrazil tudi strokovni direktor OI Janez Žgajnar. Posebno pozornost pa so namenili tudi poteku sanacije vodovoda. Remškar je namreč opozoril, da novi vodovod v delu bolnišnice, ki je že priključen na vodovod, ne deluje v okviru pričakovanj in parametrov, ki bi zagotavljali varovanje vode pred kontaminacijo. Ne vzdržuje namreč temperature vode v mreži izven za kontaminacije z mikroorganizmi in z legionelo kritičnega območja. Podatki tudi kažejo, da voda ne kroži dovolj in da zastaja v zankah, je povedal Remškar.

Zato je v pripravi dodatek k pogodbi, s katerim bi se izvajalcu priznalo plačilo za dodatna in nepredvidena dela. Vendar pa je Remškar opozoril, da je velik del dodatnih del posledica pomanjkljivosti v projektu, ki ni bil revidiran. Zato odločitev o podpisu aneksa po njegovih besedah še ni dokončno sprejeta.

Svet OI je danes sprejel tudi sklep, da bo v kratkem objavil razpis za delovno mesto strokovnega direktorja inštituta, saj se Žgajnarju 13. novembra izteče mandat.