Tržaškega jamarja rešili iz jame

V reševanju je sodelovalo skupaj deset jamarskih in gorskih reševalcev, tudi Slovenci.
Fotografija: 33-letni Tržačan je padel in se huje poškodoval. FOTO: Ap
Odpri galerijo
33-letni Tržačan je padel in se huje poškodoval. FOTO: Ap

Triintridesetletnega tržaškega jamarja Stefana Guarnierja, ki se je v soboto popoldne poškodoval po padcu v jami pod vrhom Kanina na italijanski strani, so po zahtevni operaciji danes rešili iz jame.

Primorski dnevnik na spletni strani poroča, da so ga iz jame izvlekli ob 12.35. Ponesrečenca so menda s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v italijanskem Tolmeču. Na izhodu iz jame so 33-letnega jamarja pričakali tudi družinski člani. V reševanju je sodelovalo skupaj deset jamarskih in gorskih reševalcev, tudi Slovencev.



Tržaški jamar je med raziskovanjem jame z izjemno težkim dostopom v steni na dvestometrski globini padel okoli 20 metrov globoko. Do ponesrečenca, ki ima hudo poškodovane roke in rebra, se je v soboto prebil slovenski zdravnik.

Njegovo reševanje je bilo zahtevno, med drugim zato, ker do bili nekateri prehodi v jami preozki za nosila, zaradi česar so jih morali razširiti z eksplozivom. Jamar je tako skupaj z zdravnikom in bolničarji v jami preživel dve noči.

Ko so razširili prehode, so dopoldne s poškodovanim jamarjem na nosilih reševalci prišli tudi čez kritično točko podzemnega slapa, od izhoda iz jame oddaljeno štirideset metrov.

Preberite še:

Komentarji: