Rešitev šestice in Šaleške doline

V Tešu zadovoljni z dovoljenjem za omejeno delovanje bloka 4 do leta 2023, a čaka jih še dogovor z Evropsko investicijsko banko

Objavljeno
02. marec 2016 09.37
Brane Piano
Brane Piano
Šoštanj – »Četrtega bloka ne moremo takoj vključiti. Odločba agencije za okolje (Arso) bo kmalu pravnomočna, saj nevladnim organizacijam ni bil priznan status strank v postopku spremembe okoljevarstvenega dovoljenja (OVD), mi pa se ne bomo pritožili. A čaka nas še dogovor z Evropsko investicijsko banko (EIB),« pravi direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Arman Koritnik.


Teš se je v pogodbi z EIB o posojilu za blok 6 (B6) obvezal, da bodo blok 4 (B4) prenehali uporabljati 1. januarja 2017. Za nadaljevanje obratovanja B4 torej potrebujejo tudi soglasje EIB. Novo dovoljenje za B4 pomeni največ 2500 ur ali 90 dni obratovanja v enem letu, a Koritnik je zadovoljen: »Za toliko smo zaprosili, saj po vladni uredbi in evropski direktivi drugače ni bilo mogoče odločiti oziroma dovoliti daljšega obratovanja bloka.«

Dovoljenje je pomembno tudi za zagotavljanje pare za zagon B6 ob morebitni ustavitvi, še posebno pa za preskrbo Šaleške doline, ki ji Teš prek javnega podjetja Komunala Velenje (KPV) pošilja industrijsko paro in toploto za ogrevanje. S KPV se Teš še pogaja o novi ceni toplote, najverjetneje pa ne bo več vztrajal, da ne more zagotavljati preskrbe brez prekinitev.

Tako za domačo energetsko bilanco in proizvodnjo elektrike v B6 kakor za šaleško industrijo in gospodinjstva je bilo dovoljenje izdano v zadnjem trenutku.

Arso je Tešu odločbo o spremembi okoljevarstvenega dovoljenja (OVD), ki dopušča omejeno obratovanje 275-megavatnega četrtega bloka (B4) izdal 24. februarja. Do konca leta 2023 bo smel B4 obratovati največ 17.500 ur. Čas obratovanja je določen glede na dopustne količine letnih emisij v zrak, ki so veljale lani. B4 toliko izpustov v okolje odda v le treh mesecih obratovanja, časovna omejitev pa pomeni, da se skupna količina izpustov glede na stanje pred letom 2016 ne bo povečala. Prijavo Teša za spremembo obratovanja B4 je Arso dobil 29. decembra, potem ko je vlada šele 23. decembra sprejela z evropsko direktivo o industrijskih emisijah iz leta 2010 usklajeno uredbo, ki dopušča izjemo za naprave s povečanimi emisijami, na zahtevo Arso pa je Teš nato 4. januarja zaprosil za spremembo OVD.

Postopek spreminjanja OVD bi se lahko zapletel, ker je več nevladnih organizacij zahtevalo status stranskega udeleženca, vendar so bile zavrnjene in se niso pritožile.