Reški zdravniki na pomoč mariborskim anesteziologom

Če ukrepi ne bodo zalegli, direktor mariborskega UKC Gregor Pivec napovedal odstop.

Objavljeno
23. februar 2016 20.03
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Akutno pomanjkanje anesteziologov v UKC Maribor bo vodstvo največje štajerske zdravstvene ustanove rešilo tudi s pomočjo dvajsetih specialistov z Reke, ki bodo v Mariboru delali že ta petek. Če ta in drugi ukrepi ne bodo zalegli, je direktor Gregor Pivec pripravljen odstopiti.

Pivec je reševanje kadrovskih težav v anesteziološki službi razdelil v več sklopov. Vsi anesteziologi zaradi povečanega obsega dela prejemajo petino višjo plačo, anesteziološko službo so organizirali tako, da ta pripravlja tedenske programe operacij, na posameznih oddelkih so imenovali stalne anesteziologe in jim priznali petodstotni dodatek k plači, vodstvo UKC Maribor je tudi priporočilo, da en specialist nadzoruje dva do tri specializante. Izjemi sta kardiokirurgija in otroška kirurgija, kjer je število manjše.

A Pivec z učinkom ni zadovoljen, število programskih operacij se je v zadnjih dveh in pol mesecih zmanjšalo za 20 odstotkov. Če bo šlo tako naprej, bo letos odpadlo okrog 5000 operacij, kar bo vplivalo na čakalne dobe, zavod pa bo utrpel od šest do sedem milijonov evrov poslovne škode.

Trije ukrepi

Da bi to preprečili, je vodstvo UKC Maribor pripravilo tri ukrepe. Že ta konec tedna bodo v Mariboru začeli delati specialisti z Reke. Strošek enkratnega prihoda enega zdravnika, ki bo delal pol dneva, znaša 1250 evrov bruto, tedensko je predvidenih od 12 do 22 prihodov. Z njihovo pomočjo bodo lahko program izvajali od 95- do 100-odstotno, meni Pivec.

Za sodelovanje z zavodom Mobilni specialist, ki sta ga ustanovila ljubljanska anesteziologa Gordan Mijovski in Bojan Kontestabile, se v UKC Maribor za zdaj niso odločili, ker so za ponudbo izvedeli neformalno, Pivec jo je prebral v časopisu. Peter Weissensteiner iz nabavne službe UKC Maribor je ob tem pojasnil, da je sodelovanje mogoče, a ponudbo je treba dati na pravilen način.

Naslednji (srednjeročni) ukrep je zaposlitev od osmih do desetih tujih anesteziologov. »Po naših informacijah je 240 anesteziologov pripravljenih migrirati v državah evropske skupnosti,« pravi Pivec. Želijo si zdravnike, ki so jim jezikovno bliže.

Zadnji, dolgoročni ukrep je konec specializantskega staža za 24 zdravnikov, ki že delajo v UKC Maribor. Po Pivčevih besedah je cilj do konca leta zapolniti sistemizacijo delovnih mest na anesteziologiji (28) oziroma jo celo povečati za dve mesti. Zdaj je specialistov anesteziologov le 18.

Za uspeh zastavil položaj

»Če klinični center ne bo mogel uresničevati zastavljenih ciljev, bom odstopil,« zagotavlja Pivec. Poudarja, da je pri vseh specializacijah preskrbljenost severovzhoda Slovenije precej manjša. Po njegovih besedah ima Ljubljana 15,4 anesteziologa na 1000 prebivalcev, severovzhod pa manj kot osem: »Tudi patologija v UKC Maribor je na zgornji meji zmogljivosti. Pomagamo si s patologi iz Hrvaške.«