Revizije Marifarma zaradi nesklepčnosti mestnega sveta še ne bo

Skrajni rok za prodajo izgubarske farmacevtske družbe je 22. februar.

Objavljeno
11. februar 2016 22.26
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Opozicija, ki ima v mestnem svetu večino, je le dočakala izredno sejo o družbi Marifarm. Ta je prek Mariborskih lekarn v občinski lasti in je v preteklih letih ustvarila veliko izgubo. Krivca zanjo je želel župan poiskati z revizijo, a ga je pred glasovanjem ustavila nesklepčnost mestnega sveta.

Nova tovarna, v katero so lekarne vložile za 23,2 milijona evrov delnic Krke in 12,9 milijona evrov gotovine, ni nikoli polno zaživela. Precej puščic je na seji zaradi tega letelo proti nekdanjemu direktorju Marifarma Milanu Pukšiču, ki je vodil investicijo. Nanjo je imela po besedah podžupanje Melite Petelin velik vpliv novomeška Krka. Dejala je tudi, da Marifarm ni nabavil opreme, ki bi zagotavljala donosnost poslovanja, nihče ni izdelal poslovnega načrta in na koncu je izguba znašala 32,6 milijona evrov.

»Če mi ne bi zahtevali te seje, ne bi vedeli, kakšne lumparije so se dogajale. Čudi me, da niso sproženi postopki,« se je jezil Milan Mikl iz Županove (Kanglerjeve) liste. Matej Žmavc iz SD je dejal, da je to katastrofalen primer upravljanja občinske lastnine, Saša Pelko iz Liste župana Andreja Fištravca pa meni, da je očitno šlo bolj za gradbeni posel, ki ga je dobil MTB, Marifarm pa je bil poligon za zaposlovanje in politično kadrovanje. Da je bilo financiranje Marifarma popolnoma zgrešeno, je povedal tudi sedanji šef Mariborskih lekarn Albin Turk.

Za Marifarm se zdaj zanima italijanski Labiofam Europe, ki je menda pripravljen odšteti 1,73 milijona evrov, 18-milijonski dolg Marifarma do Nove KBM pa bi odkupil z desetimi milijoni. A pri prodaji, ki bi morala biti končana že konec lanskega leta, se ves čas zapleta, Labiofam je znova zaprosil za podaljšanje zavezujoče ponudbe. Pravnik Bojan Bratina, ki vodi komisijo za prodajo Marifarma, je pojasnil, da je skrajni rok za začetek podpisovanja pogodbe 22. februar, a pod pogojem, da se kupec dogovori z banko o odkupu dolga. Poudaril je, da podjetja ni mogoče rešiti na način, da se to zgolj znebi kreditov.

Tudi o tablah za Farmadent

Mestni svetniki so zahtevali tudi razpravo o nakupu devetih interaktivnih tabel v občinski farmacevtski družbi Farmadent v vrednosti 58.320 evrov,  a so jo preložili na eno izmed prihodnjih sej. Družba Telesistemi namreč teh tabel ni nikoli dostavila, temveč je Farmadentu kasneje dobavila računalniško in programsko opremo. Revizija, ki jo je sam zase naročil Farmadent, po pričakovanju ni razkrila nepravilnosti, nerešeno pa ostaja vprašanje, zakaj je nekdanji šef Marifarma Aleš Mlinarič table naročil, in to prav pri Telesistemih.

Tam je prokurist Peter Režonja, ki je soustanovitelj zavoda Svarog, ta je v lasti Marka Kovačiča, vplivnega svetovalca župana Andreja Fištravca. Kot je znano, se je Kovačič v preteklosti ukvarjal s prodajo takšnih tabel, zatem pa se je znašel v finančnih težavah.