Revoltirana anketa: Slovenci si želijo »glasnejšega« predsednika

Večina anketirancev bi na predsedniškem položaju rada videla moralno avtoriteto, ki je ni strah jasno izraziti svoje mnenje.

Objavljeno
04. oktober 2017 14.34
Borut Pahor
Andrej Miholič
Andrej Miholič

V zadnji revoltirani anketi smo vas, slab mesec pred prvim krogom predsedniških volitev, vprašali, kakšnega predsednika bi po vašem mnenju morala imeti Slovenija. Čeprav dosedanje predvolilne ankete napovedujejo razmeroma lahko ponovno izvolitev aktualnega predsednika Boruta Pahorja, si precej več kot polovica anketirancev (59 odstotkov) na tem položaju želi moralno avtoriteto, ki glasno in jasno komentira in korigira izvršno oblast − torej voditelja, kakršen Pahor javno deklarirano »ni in se tudi ne trudi biti«.

Precej skrb vzbujajoč je sicer podatek, da kar vsak četrti (25 odstotkov) anketiranec meni, da Slovenija predsednika sploh ne potrebuje. Dobra desetina (11 odstotkov) jih na drugi strani meni ravno nasprotno, da bi morali tudi pri nas uvesti predsedniški sistem, v okviru katerega je nosilec te funkcije na čelu izvršne oblasti, le pet odstotkov pa je takšnih, ki jim najbolj ustreza sedanje stanje, da je torej predsednik »zgolj« simbolna figura, katere vloga je omejena predvsem na protokolarne funkcije.

Bi prizali neodvisnost Katalonije?

V novi revoltirani anketi pa vas v luči nedeljskega referenduma o neodvisnost Katalonije sprašujemo, ali bi po vašem mnenju Slovenija morala priznati neodvisnost regije na severovzhodu Španije, če jo bodo regionalne oblasti v Barceloni v prihodnjih dneh dejansko razglasile, kot je včeraj napovedal katalonski premier Carles Puigdemont?

Po arhivu revoltiranih anket lahko brskate TUKAJ.