Revoltirana anketa: Slovenija naj legalizira marihuano

Večina sodelujočih bi jo legalizirala tudi za rekreativne namene. Društvo za regulacijo konoplje si jo prizadeva vsaj za zdravstvene.

Objavljeno
22. september 2016 15.07
shutterstock konoplja
Mo. B.
Mo. B.

Velika večina tistih, ki so se odločili za sodelovanje v tokratni Revoltirani anketi, je prepričana, da bi morala biti uporaba marihuane v Sloveniji zakonita. Med njimi prevladujejo tisti, ki bi jo v celoti legalizirali, torej tudi za rekreativne namene (takih je okoli 46 odstotkov), nekaj manj, okoli 42 odstotkov, bi uzakonila le uporabo za zdravstvene namene. Takih, ki so prepričani, da bi morala biti marihuana še naprej prepovedana, je nekaj manj kot 12 odstotkov.

Z vprašanjem legalizacije marihuane se ukvarja tudi Društvo za regulacije konoplje, ki se je v torek obrnilo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Razlog: neurejenost področja uporabe medicinske konoplje Cannabis Sative L v Sloveniji.

»Zaradi trenutno aktualne zakonodaje je pacientom in državljanom RS prepovedan dostop do zdravilne rastline, zdravila samega, uživanja zdravila, pridobivanje zdravila, s tem pa tudi onemogočen naravni način zdravljenja številnih bolezni. Hkrati pa zaradi prepovedi same rastline Cannabis Sativa L za medicinske namene tudi zdravniki ne morejo predpisati zdravila kot takega, saj so s takšnim dejanjem v prekršku.« Pri tem dodajajo, da so bile v preteklosti objavljene številne znanstvene študije, ki potrjujejo zdravilne učinke konoplje Cannabis Sativa L.

Več o legalizaciji konoplje najdete v dosjeju: KONOPLJA.

EU in davki − nova anketa

V novi anketi pozornost namenjamo boju proti izogibanju plačevanju davka. Zanima nas, ali bi morala EU na tem področju dobiti več pooblastil. V anketi lahko sodelujete s klikom na ponujeni odgovor, svoj glas pa lahko tudi dodatno utemeljite. Vabljeni.