Revolucija v rdečem

Če smo dali priložnost vsem pred njima, lahko tudi ona, s tiho diplomacijo ali brez nje, pokažeta, česa sta sposobna. Glede na to, kako je politika v nekaj letih zmaličila sicer dobre odnose, v resnici ne moremo prav nič izgubiti.

Objavljeno
31. julij 2009 22.12
Rok Kajzer, dopisnik Dela iz Zagreba
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Če bi verjeli in zaupali vsem optimističnim sporočilom, ki so jih premieri in predsedniki Slovenije in Hrvaške z romantičnih dvorcev leta in leta pošiljali narodoma, potem bi lahko zatrdili, da se je na idiličnem dvorcu Trakošćan zgodil rdeči preobrat. Lahko bi celo govorili o revoluciji v odnosih ali celo novi politični ljubezni na najvišji ravni. Vse v znamenju barve, ki sta si jo za prvo uradno srečanje nadela Jadranka Kosor in Borut Pahor. Toda ta politično-modna uskladitev, predvsem pa obljuba o »novem začetku« bosta morali počakati do konca leta, ko naj bi zavladal tisočletni mir; s Hrvaško v polnem evropskem pogajalskem zanosu, obe državi pa zadovoljni z mejno rešitvijo.

To je pogumna obljuba, ki pa ji zaradi mračne preteklosti težko verjamemo. Nekoliko več optimizma vliva le dejstvo, da - vsaj pred novinarji - ni bilo kislih obrazov, kakor nazadnje na Mokricah z Ivom Sanaderjem, saj so bili na obrazih tokrat le grajski nasmeški. Seveda lahko le upamo, da se premiera želita s hitropotezno mejnopogajalsko akcijo z zlatimi črkami vpisati v meddržavno zgodovino in svoja priimka vklesati v ime novega sporazuma, kakor njuna pokojna premierska predhodnika. Lahko tudi verjamemo, da bosta iskreno poskušala tlakovati pot z dna, kamor so nesposobni politiki državi doslej vztrajno potiskali.

Vse to lahko verjamemo. Toda kaj, ko je bilo takšnega verovanja v 18 letih vse preveč; ko so se grajske duri zaprle, je šlo vedno le še navzdol. Kako lahko verjamemo, da bosta prepričala domače politične skrajneže in radikalce, ki so že v večini, da sta našla dobro kompromisno rešitev? Kako bosta politično preživela, ko bo treba zaradi notranjih težav iskati zunanjega sovražnika? In kako bosta pridobila zaupanje javnosti, da lahko v nekaj mesecih rešita to, kar eskadronu politikov in strokovnjakov ni uspelo v skoraj dveh desetletjih?

Če smo dali priložnost vsem pred njima, lahko tudi ona, s tiho diplomacijo ali brez nje, pokažeta, česa sta sposobna. Glede na to, kako je politika v nekaj letih zmaličila sicer dobre odnose, v resnici ne moremo prav nič izgubiti. Sploh pa, če imata v rokah res to skrivnostno, čudežno in revolucionarno rešitev.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela