Riba hoče od Izole več kot dva milijona

Podjetje bi imelo hotel in stanovanja, občina pa park, pralnico, muzej in stari škver.

Objavljeno
21. april 2015 00.25
Izola pri Ribi
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola − Občina bi morala izolskemu podjetju Riba v odškodninskem sporu, ki poteka na koprskem sodišču, z obrestmi plačati več kot dva milijona evrov. Župan Igor Kolenc odgovarja: »Časi, ko se je s takšnimi postopki služilo, so minili. Mi postavljamo stvari na mesto. Dokončali bomo, kar smo se namenili.«

Podjetje Riba, kjer sta največja lastnika Loredano Glavič, nekdanji direktor in zdaj prokurist te družbe, in Vojko Maver, nekdanji direktor Delamarisa, zdaj direktor Ribe, je leta 2009 od občine kupilo 3500 kvadratnih metrov veliko zemljišče v industrijski coni nedaleč od tovarne Droge Kolinske.

Po besedah odvetnice Monike Mavsar, ki zastopa občino, nakup ni bil preprost. V pogodbi so najprej določili eno zemljišče, nato pa so kupci občino zaprosili, da bi spremenili parcelo, ker jim obstoječa ni najbolj ustrezala. Vendar se je pokazalo, da so hoteli imeti tudi del zemljišča v lasti Kmetijske zemljiške skupnosti in drugega zasebnika.

»Takšnega nakupa občina ni mogla zagotoviti, zato je ponudila druge lokacije. V usklajevanjih so bile zamude. Kupci so dvakrat poslali dopis, da zahtevajo ustrezno zemljišče, potem pa so kar odstopili od pogodbe. Mislim, da so se pri Ribi premislili,« je dejala odvetnica izolske občine.

Kaj dokazuje zemljiškoknjižno dovolilo?

Odvetnik Ribe Valter Bogataj pa je povedal, da po treh letih od nakupa zemljišča in plačila kupnine občina Ribi ni zagotovila zemljišča. »Zato so odstopili od pogodbe in zahtevali vračilo kupnine. Ker je niso prejeli, so leta 2013 proti občini vložili tožbo za vračilo 890.000 evrov kupnine in več kot 70.000 evrov zamudnih obresti na leto. Hkrati so vložili še odškodninsko tožbo za 972.000 evrov, ker zaradi zapleta niso prejeli evropskih sredstev in niso mogli uresničiti načrtovanega posla,« je povedal Bogataj, ki pravi, da so sodišče zaprosili, da začasno prekine odškodninski zahtevek, dokler ne zaključijo pravde glede kupnine za zemljišče. Dodal je, da je občina šele 17. marca letos izdala zemljiškoknjižno dovolilo, s čimer je po njegovem dokazala, da bi Ribi to dovolilo morala izdati že takoj po prvem plačilu kupnine.

Tudi občina toži Ribo

To ni edini spor med Ribo in občino. Občina toži Ribo za izbris služnosti, ki jo je imelo podjetje ob svojem zemljišču v središču Izole, na območju starega izolskega škvera, da so tam lahko pristajale njene ribiške barke. Občina hoče urediti novo središče Izole med gostinsko šolo in marino Izola (območje IPA 3), tako da bi bil tam park, obnovljena stara pralnica na prostem, obnovljen stari škver z ladjo Biser, dvema kaičema in prikazom ribolova z mrežami melajdami, nekaj gostinskih lokalov, prireditveni prostor in 25-metrski pas ob morju, dostopen vsem.

»Začenjamo postopek pridobivanja OPPN. To ne pomeni, da odganjamo lastnike stran od projektov. Lahko se bodo vključili v načrtovane vsebine, lahko jim bomo zagotovili nadomestna zemljišča, vendar po sprejemljivih cenah za vse, tako da ne bo nihče ničesar izgubil. Ne bo pa mogoče upati na velike dobičke. Ti časi so mimo. Pripravljeni smo na pogovore z vsemi. Doslej se lastniki Ribe niso jasno izrekli, kaj bi radi,« je dejal župan Igor Kolenc. Drugače pa trdita lastnika Ribe, ki bi na tem mestu gradila hotel, stanovanja in ribiški muzej. Kdo bo imel glavno besedo pri prostorskem načrtovanju za območje, bodo na koncu očitno odločila sodišča.