(Ribo)lovska je ta: najtežja je imela skoraj 20 kg

Samo po teži so najboljši skupni ulov beležile ruske ekipe: tehtal je 108 kilogramov.

Objavljeno
14. september 2015 17.44
jer ribolov
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Radeče - Najboljša ekipa sinoči končanega 62. svetovnega prvenstva v lovu rib s plovcem na Savi med Radečami in Sevnico prihaja iz Italije, najboljši ribič posameznik pa je Rus Yuri Siptsov. Enaindvajseto mesto najboljšega slovenskega ribiča Aleksa Mesariča s Ptuja šteje predsednik organizacijskega odbora prvenstva Branko Zelič za izjemen uspeh.

Kar 185 ekip iz 37 držav in 205 posameznikov se je minuli konec tedna merilo v lovu savskih rib s plovcem. Skupaj so nalovili okrog 2200 kilogramov rib - ki so jih že tudi vrnili Savi. Branko Zelič, sicer tudi predsednik radeških ribičev, ki je »povratek« rib nadziral, ocenjuje: »Od blazne kilaže nisem našel niti 30 dekagramov mrtve ribe.«

Pet moštev, ki so tvorila najboljšo, italijansko ekipo, je v dveh tekmovalnih dneh skupaj nalovilo nekaj manj kot 95,5 kilograma rib, a so si zahvaljujoč najmanj kazenskim točkam, 37, priborili prvo mesto. Drugi so bili Madžari, tretji Angleži.

Zmagoviti Rusi

Samo po teži so najboljši skupni ulov beležile ruske ekipe: tehtal je 108 kilogramov. Tudi najboljša posamična ekipa je bila ruska - njen ulov je tehtal dobrih 57,7 kilograma. Zadnja je bila Južna Afrika s 181 kazenskimi točkami in 27-kilogramskim ulovom. Slovenske ekipe so s skupaj 75 kilogrami ulova - najtežji ekipni ulov je tehtal 44,6 kilograma - pristale na devetem mestu.

Med posamezniki je blestel Rus Siptsov: v dveh dneh je nalovil skoraj 37 kilogramov rib; najtežja je imela dobrih 19 kilogramov. Zadnji je bil Škot Brian Clark s skupnim ulovom, težkim komaj 2,4 kilograma. Najboljši Slovenec Mesarič je nalovil 16 kilogramov rib, najtežja je imela 8,7 kilograma. »To je eden najboljših slovenskih dosežkov v zadnjih letih. Kapo dol. Gre za mladega tekmovalca, ki še nima 23 let. Je potencial,« je za Delo dejal Branko Zelič, ki upa, da se bodo lahko pohvalili tudi z rezultati antidopinških vzorcev. Mednarodni delegati so jih na ribolovnem tekmovanju jemali prvič v Sloveniji. Rezultate pričakujejo v naslednjih dneh z Dunaja.

In kaj pomeni doping pri ribičih s plovci? Zelič pojasnjuje: »Če pri kom najdejo 'travo', dobi dve- do triletno prepoved ribolova, vzamejo mu odličje in tak ribič pokoplje tudi druge v ekipi. V primeru razkritja bi bilo 12.000 evrov, kolikor je ekipo stala udeležba na 62. tekmovanju, tako stran vržen denar.«