Riko bo za škodo terjal ministrstvo

Polmilijonska podražitev Mutske kanalizacije. Zakon ne predvideva sankcij za inšpektorja.

Objavljeno
13. januar 2015 22.14
Projekt Zgornja Drava
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Radlje ob Dravi – Več kot 37 milijonov evrov vreden projekt Zgornja Drava, v okviru katerega sta Riko in Pomgrad v petih občinah Dravske doline zgradila kanalizacijska omrežja in čistilne naprave, se je v večini občin končal uspešno, le na Muti, kjer se je ves čas zapletalo, je nastalo za skoraj pol milijona dodatnih stroškov, ki jih do morala delno pokriti občina sama. Riko bo za škodo zaradi nezakonite odredbe gradbene inšpektorice terjal državo.

Gradbena dela so večinoma končana, ta mesec bosta začeli poskusno obratovati še čistilni napravi Radlje in Muta. Skrajni rok za obratovanje novega omrežja je december. Koordinator projekta Darko Sahornik je povedal, da so v štirih občinah ostali znotraj predvidenih stroškov, na Muti pa bodo predvideni znesek presegli za kar pol milijona evrov.

Na Muti se je zapletalo vse od začetka, ko je zakrožila anonimka o nepravilnostih pri projektu, na podlagi katere je policija začela preiskavo in postopek predala tožilstvu. »To smo razumeli kot del predvolilne zgodbe v občini,« pravi Andrej Ivanc iz Rika. Na podlagi anonimke je gradbena inšpektorica odredila izkop kanalizacijskih jaškov na Muti in v Vuzenici, ukrep pa sta pozneje ministrstvo in sodišče razglasila za nezakonit, nesorazmeren in prenagljen. Postopek so vrnili isti inšpektorici v ponovno odločanje, a je v drugo ugotavljala, da gre za nevarno gradnjo. Tudi to odločbo je ministrstvo po pritožbi Rika odpravilo, sodišče pa je aprila lani ugodilo prošnji izvajalcev za sodno varstvo in prekrškovni postopek zoper njiju ustavilo.

Odškodninski zahtevek

Pri tem je Riku in Pomgradu po ocenah Andreja Ivanca nastalo za več kot 185.000 evrov škode, ki jo nameravajo izterjati od odgovornih. »Dopolnjujemo zahtevek, ki ga bomo v naslednjih dneh predali na inšpektorat. Ker je bil ukrep nepotreben, nesorazmeren in nezakonit, bomo zahtevali, da nam gradbeni inšpektorat v Dravogradu oziroma ministrstvo za infrastrukturo škodo povrne.« Občini zaradi izkopov nista imeli dodatnih stroškov, saj jih je prevzel izvajalec.

Letos so imeli na Muti spet težave – z gradnjo zadrževalnika, glede katere se v občini niso strinjali. Sahornik je dejal, da je župan Mirko Vošner pripeljal strokovnjaka, ki je za 8000 evrov napravil neodvisno ekspertizo, a sta jo nato projektantski družbi Hidroinženiring in Hidrosvet ovrgli. »Naročnik je zagotovil projektno rešitev, ki ni bila povsem ustrezna glede na stanje na terenu, zato so s projektantom iskali rešitve,« pojasnjuje Andrej Ivanc in dodaja: »Sredi projekta ni preprosto stvari postavljati na glavo in se ukvarjati z vprašanji, ki bi jih morali izpostaviti pred dvema letoma, ko se je projektiralo. Rešitev, ki smo jo na koncu izbrali, je bila najbolj optimalna, najcenejša in edina v časovnem roku izvedljiva.«

Za nepredvidena dodatna dela, ki so na Muti projekt podražila za pol milijona, si bodo po Sahornikovih besedah prizadevali pridobiti dodaten denar od ministrstva, ki je ostal pri drugih projektih.« Meni, da bo četrtino podražitve, ki ne spada v upravičene stroške, morala zagotoviti občina.