Rimski vrelec morajo odpreti do konca leta, sicer sledi kazen

Zdravilišče mora ruski lastnik obnoviti in odpreti do januarja, sicer ga bo doletela denarna kazen, avgusta 2014 pa odvzem lastništva, graditi bodo začeli maja.

Objavljeno
27. februar 2013 12.46
celin rimski vrelec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Kotlje – Po večmesečni zamudi in koreniti spremembi načrtov za ureditev zdravstveno-rehabilitacijskega centra Rimski vrelec predstavnik ruskega lastnika tokrat napoveduje, da bodo hotel prenovili do konca leta, v januarju 2014 pa naj bi že sprejeli prve goste.

»Smo v zadnji tretjini projektiranja in bomo okrog 15. marca oddali vlogo za gradbeno dovoljenje,« je povedal Simon Mavsar, ki v projektu prenove Rimskega vrelca zastopa ruskega lastnika, imunopatologa dr. Muso Abidova in njegovo družbo Abidopharma. Gradbeno dovoljenje so napovedovali že za lanski oktober, nato za februar, a so projekt v vmesnem času povsem spremenili in se namesto za rušitev starega in gradnjo novega hotela odločili za obnovo obstoječe stavbe, ki jo bodo nadgradili za eno etažo.


Začetek gradnje Mavsar napoveduje za konec aprila ali začetek maja. »Takoj, ko bomo dobili ustrezno dokumentacijo, bomo opravili izbor izvajalca gradbenih del in dan po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja z njim podpisali pogodbo.« Gradbinca bodo iskali v Sloveniji, po možnosti na Koroškem, saj ocenjujejo, da bi bilo to zanje najugodneje, a prednostna kriterija pri izbiri bosta kljub temu cena in reference.


»Rok, ki ga tudi projektant ocenjuje za realnega za gradnjo takšnega objekta, je šest ali sedem mesecev. Izvajalec mora biti sposoben do sredine letošnjega novembra projekt dokončati,« je dejal Mavsar. »Vmes smo hoteli obseg programa močno razširiti, a smo se pozneje umaknili in se odločili, da za začetek zadostimo le pogojem, ki jih imamo zapisane v pogodbi z občino.«


V prvi fazi bo tako šlo za rekonstrukcijo obstoječega zdraviliškega hotela z zunanjo ureditvijo in novimi vrtinami za mineralno vodo, rekonstrukcijo depandanse v parku in regulacijo potoka. »To nas bo stalo 2,8 milijona evrov,« ocenjuje Mavsar, »naš finančni okvir je do tri milijone, kolikor manj bomo porabili za gradbena dela, bomo nato vložili v več ali boljšo opremo, tudi medicinsko, ali pa v okvirih gradbenega dovoljenja postorili še kaj več tudi pri zunanji ureditvi.«


Po podpisu pogodbe z glavnim izvajalcem se bodo maja začeli ukvarjati z organizacijo dejavnosti in programov. Kadre za delo v novem zravstveno-rehabilitacijskem centru bodo po Mavsarjevih besedah iskali v lokalnem okolju, le nekaj zdravstvenega osebja bodo pripeljali iz Rusije. Zagotovljenih naj bi bilo vsaj dvajset novih zaposlitev.


Prve goste nameravajo sprejeti januarja 2014. »Po pogodbi z občino moramo zdravilišče odpreti najpozneje do konca julija 2014 ali pa vse skupaj preide brezplačno nazaj v občinsko last, skupaj z vsem, kar bi na objektu do takrat naredili,« pojasnjuje Mavsar. Denarna kazen za zamudo pa bi jih doletela že prej. Če zdravilišča ne bi odprli do 1. januarja 2014, bi morali za vsak mesec zamude plačevati kazen v višini dveh odstotkov kupnine ali 8500 evrov.

»V razpisu občine je bil pogoj bančna garancija v dokaj velikem znesku, pogoj za pridobitev pa je bil, da bi morali za čas veljavnosti garancije v banko vložiti depozit v dvakratnem znesku garancije. Z občino smo iskali boljšo rešitev za obe strani in našli to, ki ni bila odvisna od tretje stranke.« Mavsar poudarja, da tako zavezujoča pogodba dokazuje, da imajo z Rimskim vrelcem resne namene, čeprav se od nakupa ni na lokaciji zgodilo še nič in so tudi napovedi o časovnih rokih za pridobivanje gradbenega dovoljenja že večkrat podaljšali.


»Povpraševanja gostov, ki je za nas ključno, pa je dovolj,« zatrjuje Mavsar, ki je postregel s podatkom, da je imel dr. Musa Abidov v decembru in januarju v Rogaški Slatini na zdravljenju 28 pacientov. »Bilo bi jih še več, če bi imeli dovolj nastanitvenih zmogljivosti, zato komaj čakamo, da se nekje ustalimo, saj bo potem terapevtski program bistveno lažje izvajati, ker bo vse na enem mestu.« Pacienti prihajajo iz Rusije, Ukrajine, Združenih arabskih emiratov, Izraela in Združenih držav Amerike.