Litijski župan Rokavec naročil, plačal pa ne bi

Na fakulteti naročili analizo upravičenosti dokapitalizacij SVC, a nimajo za plačilo.

Objavljeno
08. julij 2015 18.55
Tatjana Kržišnik
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija – Vodstvo litijske občine je na Inštitutu za primerjalno pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani naročilo analizo upravičenosti treh dokapitalizacij občinskega podjetja SVC, zdaj pa občina inštitutu noče plačati 5490 evrov, saj naj bi jo to finančno dotolklo, pravno mnenje pa jim pri pogajanjih z ministrstvom po njihovih besedah ni bilo dovolj v pomoč.

Župan Franci Rokavec je analizo z vidika predpisov, ki urejajo področje državnih pomoči, naročil in se pisno zavezal za plačilo v vrednosti do 5500 evrov z DDV vred. Toda zdaj v finančno podhranjeni občini ugotavljajo, da bi plačilo izdanega računa v višini 5490 evrov z DDV še dodatno prizadelo poslovanje te lokalne skupnosti. Župan Rokavec in njegov pravnik Matija Habe sta ugotovila, da je izdelek kakovostno pripravljen, vendar jima to pravno mnenje v pogajanjih z ministrstvom za finance ni bilo toliko v pomoč, da bi strokovno usposobljeni občinski delavci v pogovorih s predstavniki pristojnega ministrstva dovolj utemeljevali svoj prav.

Župan bi se pogajal o ceni

V občinskem proračunu je 14 županovih svetnikov za plačilo odvetnikov in sodnih stroškov predvidelo 30.000 evrov. Iz javno dostopnih informacij je občina za ta namen v prvem polletju plačala 13.900 evrov, lani pa 19.776,29 evra. Poslovanje občine in njenih družb že od februarja pregleduje računsko sodišče. Ker je občinsko vodstvo prepričano, da izdelano pravno mnenje pravnega inštituta ne vsebuje podrobne analize posameznih občinskih dejanj kot edinega družbenika pri izvedbi vseh treh dokapitalizacij podjetja SVC z vidika predpisov, ki urejajo področje državnih pomoči, bi se Rokavec zdaj o ceni pravnega mnenja še pogajal. Zato v duhu dobrega sodelovanja s pravnim inštitutom pričakuje ustrezno nižjo ceno.

Na vprašanje Dela, kako bodo ukrepali, je direktor Inštituta za primerjalno pravo prof. dr. Lojze Ude povedal, da v takšnih primerih zoper neplačnika, kar se sicer ne dogaja prav pogosto, dolg iztožijo na sodišču ali izdajo izvršilni nalog, vendar se v tem litijskem primeru še niso odločili, kako bodo ukrepali. »Brezplačno jim pravnega mnenja prav gotovo nismo izdelali,« je bil jasen Ude. Pojasnil je, da za njihova pravna mnenja nikomur ne morejo jamčiti, da bo naročniku z njim zagotovo uspelo. Pravno mnenje mora biti izdelano korektno in strokovno in litijski prav gotovo je, je povedal Ude.

Litija kot Grčija

Finančno shirano občinsko podjetje SVC, ki dolguje NLB in Delavski hranilnici skupaj deset milijonov evrov, je občina doslej za plačilo dolga in plače direktorice Tatjane Kržišnik (4100 evrov bruto na mesec) že trikrat dokapitalizirala v skupnem znesku skoraj šest milijonov evrov. Občina pa se je pri najemanju bančnih kreditov z izdanimi bianco menicami in patronatskimi izjavami brezpogojno zavezala za tekoče izpolnjevanje finančnih in pogodbenih obveznosti.

Litijska občina je tretja najbolj zadolžena lokalna skupnost v državi in je v takšnem finančnem položaju kot Grčija v Evropski uniji. Njen dolg s poroštvi vred znaša 19,2 milijona evrov in bi se letos spet rada zadolžila za štiri milijone evrov, vendar ji ministrstvo za finance noče izdati soglasja. Tega ministrstvo pogojuje z umikom patronatskih izjav, poleg tega mora občina skladno z zakonom o spremljanju državnih pomoči vse tri dosedanje dokapitalizacije priglasiti kot državno pomoč. Po naših informacijah je Rokavec finančnemu ministrstvu spet predlagal sestanek, na katerem bi sodelovali tudi banki upnici, vendar so finančniki takšno možnost zavrnili, saj so razmerja med občinami in posojilodajalci izključno stvar poslovnih partnerjev.