Romarji Škofjeloškega pasijona zaključili pot v Celju

Romarji so prehodili Romualdovo 200-kilometrsko pot in vabili na ogled pasijona, ki ga ponovno pripravljajo marca 2015.

Objavljeno
17. oktober 2014 19.36
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Škofjeloški pasijon, ki ga bodo v Škofji Loki spet uprizorili čez pol leta, je najstarejše ohranjeno slovensko dramsko besedilo. Nastal je izpod peresa Lovrenca Marušiča oziroma Romualda, ki je svojo romarsko pot prehodil od Štandreža do Celja, kjer je opravil noviciat, preden je začel službovati v Škofji Loki. Romualdovo, 200-kilometrsko, pot je kot vabilo na ogled pasijona v celoti opravilo devet romarjev.

Romarji so promocijo pasijona opravili na način, kot so to počeli pred skoraj 300 leti, ko je Škofjeloški pasijon nastal, torej od ust do ust. Romarsko načelo je tudi, da romarji ne nosijo s sabo hrane, ampak živijo od tistega, kar dobijo na poti.

Na poti, ki se je po enem tednu hoda zaključila danes popoldne v Celju, so se ustavili v Vipavskem križu, Vrhpolju, Šturjah v Ajdovščini, Hrušici, Logatcu, Vrhniki, Ljubljani, Vačah, koči na Reški planini in Preboldu. Romarji so sicer tradicionalno del pasijona, letos prvič pa so zanje in za mimoidoče pripravili stojnico dobrodošlice.

Dolge priprave na velik dogodek

Romanje je del priprav na ponovno uprizoritev Škofjeloškega pasijona. Nazadnje so ga uprizorili leta 2009, predstave si je ogledalo 24.000 ljudi.

Kot je povedal vodja projekta Matej Mohorič Peternelj, imajo za uprizoritve prihodnje leto še višje cilje: »Pričakujemo okoli 32.000 obiskovalcev predvsem zaradi bolj intenzivne promocije Škofjeloškega pasijona v tujini.«

Gre za zelo velik organizacijski zalogaj, saj je sodelujočih v igri okoli 800, v organizacijskih službah jih je še dodatnih 300. »V nekaterih družinah je že tradicija, da sodelujejo v predstavah. Kar ljubosumno čuvajo svoje vloge in jih težko predajo komu drugemu,« je malo za šalo malo za res povedal Mohorič Peternelj.

Prvo predstavo vnovične uprizoritve, ki jo bo režiral Milan Golob, bodo odigrali 21. marca 2015.