Romi bodo ovadili Regijsko civilno iniciativo

Romsko naselje Žabjak: Zaradi širjenja nestrpnosti bodo Romi ovadili Regijsko civilno iniciativo.

Objavljeno
18. junij 2012 21.21
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Regijska civilna iniciativa (RCI) za reševanje romske problematike iz Bučne vasi ima izdelan načrt blokade nekaterih novomeških cestnih vpadnic. Uresničiti ga nameravajo, če bo novomeška občina začela postopek spremembe občinskega načrta za legalizacijo romskega naselja Žabjak, v katerem živi približno 350 Romov.

Gre za približno štiri hektare veliko zemljišče, ki je bilo najprej last nekdanje JLA, od leta 1991 pa je od obrambnega ministrstva. Predsednik RCI Silvo Mesojedec je znova poudaril, da legalizacija območja ni mogoča. Po njegovem prepričanju bi bilo treba del Romov razseliti, za preostale pa urediti bivalne zabojnike. Če novomeška občina njegovemu predlogu rešitve novomeškega romskega vprašanja ne bo prisluhnila in bo kljub njihovemu nasprotovanju nelegalno romsko naselje legalizirala, Mesojedec napoveduje blokado krožišč v popoldanskih prometnih konicah.

RCI je proti obrambnemu ministrstvu na državno tožilstvo 31. maja podala kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela, ker dovoljujejo obstoj nelegalnega romskega naselja Žabjak na svojem zemljišču. Novomeški občini je država pred kratkim odobrila 200.000 evrov za odkup približno dveh hektarov zemljišč od sedmih lastnikov v sosednjem legalnem romskem naselju Brezje in tudi temu Mesojedec ni naklonjen. »Nobenih nakupov ne bomo dovolili, saj bi se s tem tudi to naselje širilo, čemur nasprotujemo,« je za Delo povedal Mesojedec. Svetovalec novomeškega župana za reševanje romske problematike Janez Doltar je pojasnil, da gre v primeru Brezja za odkup zemljišč, ki so skladno z OPN že opredeljena kot stavbna zemljišča. »Če ne bi bila, na javnem razpisu države za komunalno ureditev romskih naselji sploh ne bi mogli kandidirati, oziroma ne bi bili izbrani,« je dejal Doltar in dodal, da so nekateri lastniki zemljišč zdaj precej nezadovoljni, saj jih je nekdo pregovoril, naj parcel ne prodajo.

V Forumu romskih svetnikov so nad ravnanjem Mesojedca in njegovih privržencev ogorčeni. Njihov predsednik Darko Rudaš je prepričan, da se nakopičenih težav ne sme reševati na ulici, ampak v okviru pristojnih državnih ustanov. Mesojedčev poziv k blokadi krožišč razume kot »vzdrževanje konfliktne situacije« in širitev nestrpnosti do romske skupnosti, zato bodo pobudnike tega početja ovadili organom pregona. Novomeška romska svetnica in podpredsednica Sveta romske skupnosti Dušica Balažek pa je prepričana, da Mesojedec izgublja svoje podpornike tako v krajevni skupnosti Bučna vas kakor tudi med člani RCI, zato njegovih izjav ne jemlje resno, ker so ga ljudje, po njenem trdnem prepričanju, že zdavnaj spregledali.