Romi do znanja v policijskem zabojniku

V romskem naselju Dobruška vas je policija začela izvajanje evropskega projekta.

Objavljeno
20. maj 2014 22.43
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana, Škocjan – Policija je v romskem naselju Dobruška vas s sodelovanjem s škocjansko občino postavila učni zabojnik, v katerem bosta organizirana poučevanje predšolskih romskih otrok in delavnica za vse generacije Romov. Pouk že obiskuje več kot 15 predšolskih otrok.

Vesna Drole z Generalne policijske uprave je za Delo povedala, da bosta v okviru evropskega projekta Skupa-j vzgojiteljici skozi igro romske otroke učili slovenskega jezika in vodili delavnice za romske ženske, otroke, starejše in invalide. Socialni delavci bodo po dogovoru z romskimi skupnostmi pripravili šest delavnic iz tem, ki bodo romski skupnosti najbolj koristile. Projekt bo potekal do konca leta in ga bodo lahko tudi podaljšali. Obisk presega pričakovanja, saj se štiriurnega učenja udeležuje od 16 do 22 predšolskih otrok.

Romski jezik za javne delavce

Droletova je povedala, da je policija v okviru projekta pripravila že osem od skupaj dvanajstih usposabljanj, ki so potekala na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju ter Mariboru, njihov namen pa je predvsem prepoznati in preprečevati nestrpnost. Doslej so izvedli tudi tri od skupaj šestih tečajev iz osnov romskega jezika za javne uslužbence. Na Generalni policijski upravi pravijo, da želijo doseči boljše razumevanje kulturnih razlik, preseči stereotipe in predsodke ter okrepiti možnosti za izboljšanje ekonomskega in socialnega položaja Romov in spodbuditi njihovo vključevanje v družbo. Vrednost projekta, v katerega spada tudi učni zabojnik v Dobruški vasi, znaša 137.336 evrov, pri čemer bo 109.000 evrov prispevala Evropa, preostanek pa policija.

Darko Rudaš: Upam na skupno reševanje problemov

Zveza Romi za Dolenjsko (ZRD) in Forum romskih svetnikov projekt podpirata. Predsedniku foruma Darku Rudašu se zdi ključno, da projekt romska skupnost sprejme za svojega, in upa, da bo projekt prispeval k temu, da bodo tamkajšnji Romi in Slovenci začeli skupaj reševati skupne probleme. Bogdan Miklič iz ZRD pa opozarja, da je naloga občine in države tudi, da se tamkajšnjim Romov zagotovi stalno prebivališče. Lilijana Grm iz sosednjega romskega naselja, kjer Romom grozi rušenje njihovih barak, nad projektom ni navdušena, zato svojih otrok tja ne bo pošiljala. »Izvajajo nekakšen projekt, ki bo stal ogromno denarja, naši otroci pa še zmeraj nimajo vode in elektrike. Sram naj jih bo,« je ogorčena Grmova.