Romi so se pokazali v svoji drugačnosti

Pred mednarodnim dnevom Romov sredi Murske Sobote prikaz romske kulture, glasbe, plesa in pripovedništva.

Objavljeno
04. april 2017 17.24
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota − Na Trgu kulture v središču Murske Sobote je danes dopoldne donela romska glasba, dišal je ciganski golaž, plesala so romska dekleta in nastopali so romski otroci. S prireditvijo Zakladi Pušče na Trgu kulture so se predstavili vsi sodelujoči projekta Khetan tu te me - Stičišče kultur, katerega cilj je povečati zaposljivost in socialno vključenost Romov s pomočjo kreativne uporabe romske kulturne dediščine. Glede na to, kar so danes prikazali Sobočanom, projekt ne bo izzvenel v prazno.

Že nekaj časa so v romskem naselju Pušča razmišljali o tem, kako bi svojo drugačnost predstavili drugim in kako bi jo izkoristili za vsaj delno izboljšanje svojega materialnega položaja. Projekt Khetan tu te me je prišel ob pravem času in spodbudil iskanje, posodabljanje in učenje že skoraj izginulih posebnosti prekmurskih Romov. Posebna skupina pod vodstvom kuharskega mojstra Boštjana Lačna se je lotila zbiranja kulinarične tradicije in iskanja posebnosti, ki bi lahko bile osnova za ponudbo ulične prehrane; Mišo Kontrec je prevzel ustanavljanje glasbene skupine Romano glauso - Romski glas, ki bo izvajala predvsem romsko glasbo; Samira Horvat se je lotila dela s folklorno skupino, Mišo Rudaš pa je zbral stare legende in pripovedi o Pušči in o Romih in jih zapisal.

Vse to so danes predstavili v Murski Soboti, v prihodnjih mesecih pa bodo gostovali še v Novem mestu, Ljubljani, morda tudi v Kočevju in seveda znova v Murski Soboti, na festivalu ulične prehrane Sočna vilica in na glasbenem festivalu Soboško poletje. Poglavitni cilj vseh sodelujočih pa je, da z vsem naštetim ne bi samo potovali naokrog, ampak da bi s tako oblikovano kulinarično, glasbeno, plesno in pripovedniško ponudbo goste od drugod privabili na Puščo, v izvirno okolje. Sčasoma bi tako lahko oblikovali posebno doživljajsko turistično ponudbo, ki bi Romom na Pušči lahko prinesla vsaj nekaj zaslužka.