Romom svetuje, naj otrok ne šolajo

V Dobruški vasi bodo kljub vandalizmom nadaljevali učno pomoč romskim otrokom.

Objavljeno
25. junij 2015 10.55
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Dobruška vas, Škocjan – Konec meseca se izteče evropski projekt Skupa-j, ki je romskim otrokom v Dobruški vasi omogočal integracijo v okolje in je dobro leto potekal pod pokroviteljstvom policije. A delo s predšolskimi in šolskimi otroki kljub temu ne bo zamrlo. Že julija se bo nadaljevalo v okviru ministrstva za izobraževanje.

Na ministrstvu so za Delo pojasnili, da so se v projekt že vključili in ga tudi financirajo, ker so prepoznali pomembnost dela tako pri predšolski vzgoji kot pri vključevanju otrok v šolski sistem, k čemur pripomorejo popoldanske aktivnosti za učence.

S 1. julijem, ko se projekt Skupa-j končuje, bo ministrstvo za izobraževanje obema zaposlenima delovni čas podaljšalo z dosedanjih štirih ur na osem ur. Ministrstvo bo predšolsko vzgojo in popoldansko učno pomoč zagotovo izvajalo vsaj do konca novembra, nato pa pričakujejo, da bodo z romskimi otroki začela delati tudi druga ministrstva in izvajala projekte v okviru nove evropske finančne perspektive.

»Ne nasedajte Tahiroviću«

Toda nekaterim posameznikom iz tamkajšnje romske skupnosti nesebično delo dveh vzgojiteljic, ki sta za delo z najmlajšimi Romi v učni inkubator prispevali tudi svoje igrače, televizor in jim navsezadnje nosile tudi hrano, ni pogodu. Na novomeški policijski upravi smo izvedeli, da so »neznani storilci« prejšnji mesec vlomili v mobilno učilnico in ukradli živila, nekaj oblačil in igrače ter povzročili za 800 evrov škode. Ta mesec pa so poškodovali še vhodna vrata. Izbruh vandalizma je bil tudi razlog, da so se pred nedavnim v škocjanski občini sestali policisti, občinsko vodstvo, predstavniki Romov, urada za narodnosti in pozvali Rome, naj v bodoče preprečijo tako početje in naj ne nasedajo predsedniku Zveze romske skupnosti Umbrella–Dežnik Harisu Tahiroviću. Slednji namreč nasprotuje postavljanju učnih inkubatorjev povsod tam, kjer Romi nimajo niti vode niti elektrike v svojih domovih. Romi sicer vedo, kdo je kradel in poškodoval inkubator, vendar storilcev policiji nočejo naznaniti, saj se bojijo maščevanja. Napovedali so, da bodo po pogovoru s svojimi sonarodnjaki Tahiroviću prepovedali vstop v naselje, kar pa se ni zgodilo. Za direktorja urada Stanka Baluha je nesprejemljivo, da se posamezni romski aktivisti pojavljajo na terenu in poskušajo preprečiti dobro utečeno delo v dobrobit romskih predšolskih in šolskih otrok. Kljub temu je urad za narodnosti prav njegovi romski zvezi za letošnje delovanje odobril 47.070 evrov.

Tahirović: najprej voda in elektrika, nato šola

Haris Tahirović je za Delo povedal, da sicer ne ve, kdo je vlamljal v učni zabojnik, in da tamkajšnji Romi točno vedo, da z njimi nekdo na veliko manipulira in služi. Škocjanski župan Jože Kapler je dejal, da sta oba vandalska dogodka pustila težko popravljive posledice pri obeh vzgojiteljicah in tudi pri romskih otrocih. Na vprašanje, ali starše res nagovarja, naj otrok ne pošiljajo v šolo, je Tahirović dejal, da bo zmeraj zagovarjal, da otrokom ni treba hoditi v šolo, dokler vsak Rom ne dobi vode in elektrike v svoja bivališča. »In tako jim bom zmeraj svetoval,« je dejal Tahirović.