Romskega vrtca v Hudejah menda ne bodo porušili

Predsednik republike je danes med drugim sprejel predsednico Sveta romske skupnosti Janjo Rošer.

Objavljeno
05. marec 2012 18.01
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana - Danes je predsednik republike Danilo Türk sprejel predsednico in podpredsednico Sveta romske skupnosti (SRS) Janjo Rošer in Natašo Horvat ter člana SRS in predsednika Zveze Romov Slovenije Jožeka Horvat Muca.

Predsednik Türk je po pogovoru z Romi povedal, da je nedavna izvolitev predsednice SRS pomemben korak v organiziranosti slovenskih Romov, s čimer odražajo pomen osrednje vloge romskih žensk, ki skrbijo za družino in
otroke ter prispevajo k razvoju družbene integracije Romov.

Po mnenju predsednika bo to pomembno prispevalo tudi k boljšemu razumevanju vloge romskih žensk pri reševanju različnih vrst romskih vprašanj.

Predsednica SRS Janja Rošer je za Delo povedala, da je sestanek potekal na pobudo Türka in izrazila zadovoljstvo, da predsednik zelo dobro pozna romsko problematiko. Romi so predsednika seznanili tudi s socialno problematiko, ki je posledica novega zakona, saj so nekateri ostali brez dohodkov in ne
morejo več preživljati svojih družin.

O tej temi se bo vodstvo SRS v kratkem sestalo s predstavniki ministrstva za delo, družine in socialne zadeve. Na vprašanje novinarja Dela, ali je pogovor potekal tudi glede napovedane rušitve vrtca v trebanjskem romskem naselju Hudeje, je Rošerjeva povedala, da je predsednik o tej zadevi dobro obveščen, ter da po njenih informacijah do rušenja romskega vrtca (ta poteka v objektu brez gradbenega dovoljenja op. p.), ki ga v letošnjem šolskem letu obiskuje dvanajst tamkajšnjih romskih otrok, ne bo prišlo.