RTVS bo združila parlamentarni in informativnim program

Spremembe statuta RTVS prinašajo tudi ustanovitev nove uredniško-producentske enote program plus.

Objavljeno
07. maj 2015 18.09
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana -  RTVS se je odločil za združitev uredniško-producentskih enot na področju informativnega programa televizije in radia, ki bodo uresničene v roku šestih mesecev, so danes sporočili z RTVS.

To pomeni, da bo na na Televiziji Slovenija (TVS) prišlo do združitve parlamentarnega programa z informativnim programom. Na nacionalnem radiu pa se bo enota informativnih in razvojno-eksperimentalnih programov združila z enoto prvega programa v po novem prvi informativni program.

Nova uredniško-producentska ekipa

Spremembe statuta RTVS prinašajo tudi ustanovitev nove uredniško-producentske enote program plus, ki bo namenjena razvijanju hibridnih televizijskih žanrov, kot je npr. sedanji jutranji program, in to predvsem v okviru drugega televizijskega programa. Programski svet zavoda je soglasje k predlogu izglasoval 20. aprila.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je takrat poudaril, da je sprejetje statutarnih sprememb nujno, če želi vodstvo zavoda udejanjiti načrt, ki ga je predstavilo ob izvolitvi. Po njegovih besedah gre za odpravo organizacijskih anomalij, spremembe pa bodo omogočile tudi imenovanje odgovornih urednikov s polnim mandatom.

Z združitvijo informativnega in parlamentarnega programa bo televizija izpolnila več zahtev, kot so bolj kakovostno pokrivanje dogajanja v državnem zboru in njegovih delovnih telesih, racionalizacija dela in programska obogatitev tretjega televizijskega programa, je na seji programskega sveta opozorila direktorica TVS Ljerka Bizilj.

Prvi radijski progeram sedaj bolj informativen

Direktor Radia Slovenija (RAS) Miha Lampreht pa je dejal, da bodo spremembe omogočile preobrazbo sedaj »generalističnega« prvega radijskega programa v izrazito informativni celodnevni radijski program. Po njegovih besedah bo prvi program prav z izrazitim informativnim značajem najbolj izstopal na slovenskem radijskem trgu.

Spremembe statuta prinašajo še eno novost - vodji organizacijskih enot televizijska in radijska produkcija je doslej imenoval generalni direktor RTVS, po novem pa jih bosta imenovala direktorja TVS in RAS. Trije predstavniki zaposlenih v programskem svetu so sicer vodstvu zavoda očitali slabo komunikacijo z zaposlenimi pri pripravi statutarnih sprememb.