RTVS predvidoma v petek o postopku imenovanja Pirc Musarjeve

Programski svet RTVS predvidoma v petek na izredni seji znova o postopku imenovanja generalne direktorice RTVS.

Objavljeno
19. maj 2014 22.07
SLOVENIJA,LJUBLJANA,18.2.2013,RTV SLOVENIJA.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se bo predvidoma v petek znova lotil postopka imenovanja generalne direktorice RTVS Nataše Pirc Musar. Dan prej naj bi se namreč DZ seznanil z ugotovitvijo parlamentarne mandatno-volilna komisija, da Matjaž Sterže in Miha Klun ne izpolnjujeta pogojev za člana sveta in tako končal njun mandat.

V sredo se je programski svet RTVS odločil za obnovo postopka imenovanja Pirc Musarjeve, saj se je izkazalo, da je bil Sterže leta 2010 na seznamu članov sveta stranke Zares, zakon o RTVS pa izrecno prepoveduje članstvo v programskem svetu osebam, ki so ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem bili člani organov strank.

Mandatno-volilna komisija (MVK) pa v četrtek ni imela na mizi samo Steržetov, ampak tudi Klunov primer. Poleg članstva v SDS je za MVK pri Klunu sporno tudi dejstvo, da je član Državne volilne komisije in tako funkcionar, kar v skladu z zakonom o RTVS prav tako pomeni, da ne more biti član programskega sveta.

Odločitev programskega sveta nacionalne RTV hiše o obnovitvi postopka imenovanja Pirc Musarjeve na mesto generalne direktorice se nanaša na glasovanje o kandidatih. Ali bo do vnovičnega glasovanja tudi prišlo, pa bo pokazala šele izredna seja sveta, ki naj bi bila v petek. V. d. predsednika sveta Mitja Štular jo bo sklical v torek.

Mandat zdajšnjemu generalnemu direktorju RTVS Marku Filliju se sicer izteče v nedeljo. Pirc Musarjevo je 29-članski programski svet za novo generalno direktorico zavoda s štiriletnim mandatom imenoval 7. aprila. Odločitev je padla v tretjem krogu glasovanja, ko je Pirc Musarjeva uspela dobiti zahtevano absolutno večino svetniških glasov, to je 15.

Pirc Musarjeva je zaradi obnovitve postopka imenovanja napovedala upravni spor.