Rudarji končali stavko

Zasavski rudarji so prekinili stavko v jami, saj so dobili jasna zagotovila o izpolnitvi stavkovnih zahtev.

Objavljeno
13. marec 2014 09.11
Posodobljeno
13. marec 2014 09.11
Stavka rudarjev Hrastnik
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Hrastnik - Sto sedemindvajset zasavskih rudarjev in sedemdeset zaposlenih v upravi je po osemdesetih urah prekinilo stavko. Bitko za tri stavkovne zahteve bodo nadaljevali v ponedeljek za pogajalsko mizo daleč od kote 220. Za vse tri so zahtevali in dobili osebno zagotovilo premierke Alenke Bratušek, ki je včeraj sicer ni bilo v Hrastnik, da bi se prepričala, kako malo je manjkalo, da bi na mestu zavetnice knapov zamenjala sámo – sveto Barbaro.

Bratuškova je rudarjem danes z lastnim podpisom zajamčila za še neizpolnjene stavkovne zahteve. Brez njenega podpisa bi stavka verjetno še trajala. Kakor je zapisala, se država, lastnica RTH, zavezuje, da bo  skladno z zakonom o postopnem zapiranju rudnika in razvojnem prestrukturiranju regije zagotovila sredstva za izvajanje zapiralnih del ter poravnavo obveznosti do zaposlenih letos in naslednje leto.

»Dobili smo kristalno jasna zagotovila glede zadnjih treh stavkovnih zahtev. V tej državi ima takšna zagotovila redko kdo,« je poudaril Lisec in priznal, da niso pristali na podpis kogarkoli. Zahtevali so premierkinega in ga tudi dobili. »Na besede ne gremo več. Preveč smo se jih nažrli. Za vsako podrobnost hočemo pisna zagotovila: za financiranje v letih 2014 in 2015, za upokojevanje pod posebnimi pogoji in za prezaposlitvene možnosti v družbah v državni lasti,« je odločen Lisec.

»Očitno nam je uspelo prebuditi to državo«

»Dovolj imamo ... Četrti dan v jami smo morali začeti tehtati med življenji in tem, kaj pridobimo. Saj smo čisto razsodni ljudje, ki verjamejo v kompromise. Sploh v kompromis med življenjem in smrtjo, ki je zelo majhen. Dialog mora obstajati. Brez dialoga tudi rešitev ni. Očitno nam je uspelo prebuditi to državo. Ki ji mora nekaj vseeno ostati jasno: nismo talci nikogar, samo rudarji smo, ki jim je bilo vsega počasi dovolj,« je zjutraj javnosti v enem svojih daljših govorov dejal Lisec.

Če bi se glede danih zagotovil karkoli zalomilo, naslednji korak ne bo več peljal v jamo, ampak drugam, pravijo knapi: »Lukenj smo se naveličali, zdaj imamo prostor pod soncem in iskali ga bomo še naprej.« Neuradno ima stavkovni odbor ta hip zagotovila za kar nekaj prezaposlitev. Prvim rudarjem zapadejo odpovedi o zaposlitvi že 24. marca. Zanje bo treba rešitve najti zelo hitro. Ta problematika bo na pogajalski mizi znova že v ponedeljek. »Gre za petnajst do dvajset zaposlenih, mlajših ljudi, ki so razumeli, da v RTH zanje ni več perspektive,« pravi Lisec.

Knapi vidijo možnosti zase v vojski, policiji, na Slovenskih železnicah, pa celo v bolnišnici. »En medicinski brat je v naših vrstah,« se je pohvalil Rasim Ahmetović. Veseli se že jutrišnjega dopusta. Predlog sprememb in dopolnitev zakona o postopnem zapiranju RTH je že v postopku sprejemanja v državnem zboru, obravnavali ga bodo 26. marca. Z njim se zapiralna dela v RTH podaljšujejo do leta 2018, za celotno obdobje pa bo zagotovljenih 45 milijonov evrov proračunskega denarja. Od direktorja RTH Bojana Jelena imajo že dva dni v jami tudi zagotovila za izplačila februarskih plač, ki bodo v torek, 18. marca, in za odpravnine enajstim delavcem, presežnim iz lanskega decembra, v skupnem znesku 240.000 evrov.

Očitno pa se po knapovski pogajalski poti niso odločili iti sindikalisti iz TET, ki so predsednika uprave HSE Blaža Košoroka medse vabili danes oziroma jutri. Želijo vedeti, kaj bo s 125-megavatnim blokom in kaj bo z 170 zaposlenimi. Kot smo izvedeli, so popustili: v ponedeljek odhajajo po odgovore na Košorokov teren.