Rusi so tik pred »vzponom« na Kanin

Ruska trojica ima na gori velike načrte.

Objavljeno
08. julij 2014 00.13
kanin
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Bovec – Po poldrugem letu brez pravega napredka za oživitev propadlega kaninskega smučišča in njegovega upravljavca ATC Kanin bodo bovški svetniki v četrtek odločali, ali bi del kaninske zapuščine dali v najem ruski trojici, ki da ima na gori velike načrte. »Mene so prepričali,« je priznal župan Siniša Germovšek.

Bovški občinski svet bo odločal o najemu občinskih zemljišč na Kaninu, kjer so bila donedavnega smučišča. Zanje se potegujeta finančnik Evgenij Karitonov in gradbeni inženir Ilja Čibirkov, ki sta maja zaradi morebitne kaninske naložbe v Kopru ustanovila podjetje Ilev Inženiring.

Dvojcu se bo predvidoma v kratkem tudi formalno pridružil jamar in inženir Aleksander Filipov, menda dober poznavalec kaninskega pogorja in vlečni konj projekta.

Rusi iščejo dolgoročno zavezo z lokalno skupnostjo, da bi ta zemljišča dala v najem po februarju leta 2020, saj dotlej še velja brezplačna najemna pogodba z ATC Kanin, ki je v stečaju. Podpis najemne pogodbe je zanje glavni pogoj, da bi naslednji petek sploh sodelovali na dražbi, kjer bo na prodaj premoženje nekdanjega upravljavca Kanina.

Zastopnica Rusov, odvetnica Carmen Dobnik, je pojasnila, da se mora za uresničitev projekta »poklopiti« še marsikaj – najprej uspeh na dražbi, odkup premoženja od Hypo Leasinga, ki razpolaga med drugim z restavracijo in krožnokabinsko žičnico, in pridobitev koncesije za gradnjo smučišča, ki bi ga Rusi menda radi razširili tudi na kaninske pode.

Ker so bovški svetniki pogodbo o najemu, ki po novi zakonodaji ne omogoča več brezplačne oddaje, dobili na seji pretekli teden, se o njej še niso izrekli. To bodo storili predvidoma v četrtek.

Glede referenc, ki jih je ruska trojica med drugim menda nabirala tudi v olimpijskem Sočiju, bodo morali verjeti na besedo odvetnici in županu.

»Odločitev bo težka, vendar ne bi smeli vnaprej nasprotovati samo zaradi stereotipov o Rusih,« je dejal Germovšek.