Ruska prisotnost v Bovcu se povečuje z Žarščami

Brez stavbne pravice je elitna parcela vlečni konj brez prave vrednosti, primerna pa je za hotele štirih zvezdic.

Objavljeno
23. februar 2017 10.13
Stečajna upraviteljica Imosa Branka Remškar je dala izjavo po dražbi nepremičnine Janeza Janše, Ljubljana, 06.Januar2015 [dražbe, Janez Janša, Branka Remškar, Imos, stečaji, nepremičnine]
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Bovec – Z nakupom zemljišča nekdanje bovške vojašnice družbe Adria Produkt v povezavi z ruskimi vlagatelji, ki obnavljajo Hotel Kanin, se nadaljuje več kot desetletna saga o preobrazbi Žaršč v elitni turistični kompleks. Načrtov novi lastniki ne razkrivajo, medtem ko jih najprej čaka še nakup stavbe pravice.

Žaršče so bile od države podarjena družinska srebrnina bovški občini, s katero je želela tamkajšnji turizem dvigniti na višjo raven, a je lokalna skupnost na koncu zgolj neuspešno reševala zdaj že propadlo družbo ATC Kanin in posredno tudi Euroinvest. Po stečaju nekdanjega upravljavca Kanina leta 2013 je na začetku februarja iz stečajne mase za 130.000 evrov nepremičnino kupila družba Adria Produkt. Ta pa je lastniško povezana z družbo Alpe Adria Hoteli, ki je na Bovškem vstopila s krstno naložbo v nakup Hotela Kanin, ki ga zdaj temeljito obnavlja.

Adria Produkt, ki je v lasti Olge Stojiljković, direktor pa je Mladen Stojiljković, ima petodstotni delež v Alpe Adria Hotelih. Ta je skoraj v celoti v lasti moskovskih poslovnežev, kjer ima s 45 odstotki največji delež Sergej Vorožejkin. Obe družbi pa imata sedež v Kopru. Kakršnikoli poskusi, da bi lastniki o nakupu povedali kaj več, so bili tudi tokrat neuspešni. Zaupali so le, da je zemljišče kupljeno kot dolgoročna naložba.

Zadovoljni z Rusi

Toda za zdaj je 130.000 evrov draga nepremičnina brez posebne vrednosti. S podrobnim prostorskim načrtom občine je namenjena strogo turistični dejavnosti, kjer pa ima vsaj za zdaj do leta 2110 stavbno pravico vpisana družba Euroinvest, ki je v stečaju. Stečajna upraviteljica Branka Remškar je stavbno pravico enkrat že prodajala za dobrih 700.000 evrov, vendar kupca ni bilo. »Do zdaj je bilo zgolj nekaj klicev. Nova dražba bo potekala od likvidacijske cene,« je dejala. To bo 31. marca, ko bo treba za skoraj stoletno pravico odšteti najmanj 628.000 evrov. »Glede na to, da ima nepremičnina novega lastnika, upam, da bo dražba uspešna,« dodaja Remškarjeva.

Prva stvar v Žarščah bo – parkirišče, razlaga bovški župan Valter Mlekuž: »Zadovoljen sem z razpletom, čeprav lastnik še nima stavbne pravice. Po naših razgovorih lahko občina tam uredi karkoli. Dogovorili smo se, da letos uredimo parkirišča. Predvsem pa je naš cilj, da se parcela počisti. Turista ne zanima, čigava je parcela, ampak da je v Bovcu.« Občina je Žaršče dobila zastonj v last kot razvojni vložek države po potresu leta 2004. Leta 2009 se je odločila nepremičnino vložiti v dokapitalizacijo zadolženega ATC kot njegova solastnica. Takrat je bilo zemljišče ocenjeno na 1,8 milijona evrov, dve leti pozneje le še na dober milijon.

Največji lastnik ATC je bil takrat Euroinvest, ki je leta 2011 na zemljišče vpisal stavbno pravico kot konverzijo terjatev do upravljavca Kanina. »Če se ne bi tako odločili v občinskem svetu, bi smučišče že takrat zaprli. Potem se je zgodilo, kar se je,« je dejal. Občina je imela sicer prednostno pravico pri nakupu Žaršč, a se je ni odločila uveljavljati. »Menim, da naj občina ne kupuje nazaj, kar je bilo nekoč njeno. Prišli so pravi ljudje, ki jim zaupamo. Večkrat so poudarili, da v Bovec niso prišli naključno, ampak da so dolgo razmišljali, kam naj vložijo svoj denar. Najprej v Hotel Kanin, zdaj Žaršče, načrte imajo tudi v prihodnje.«

Štiri zvezdice

Načrte so imeli leta 2007 že Francozi iz družbe Transmontagne skupaj z občino, ko so napovedovali 27-milijonski vložek v 800 postelj v apartmajih z vso infrastrukturo, center dobrega počutja in bazenski del, kegljišče ter še kaj. Transmontagne, ki je sicer sploh omogočil povezavo smučišč Kanin in Selle Nevee, je svoj čas upravljal 15.000 turističnih postelj v Franciji, Italiji in Švici, a na koncu postal prva žrtev počenega kreditnega balona. S tem so se razblinili tudi načrti o sanjski bovško-kaninski sezoni 2008–2009. Od takrat se je o Žarščah govorilo le v zvezi s spornimi cenitvami nepremičnine, ne pa več veliko o turističnih načrtih.

»Žaršče so odlična in prostorsko rešena lokacija, ena najboljših v celotni dolini, sončna in razgledna, v samem mestu, hkrati pa tudi toliko na robu, da zagotavljajo intimnost in individualnost ponudbe ter razvoja programov,« vztraja direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec Janko Humar. Glede na našteto meni, da dobrih 21.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče zagotavlja prostor za kakovostno hotelsko zgodbo na ravni vsaj štirih zvezdic: »Glede na pomanjkanje hotelskih zmogljivosti v Bovcu in celotni dolini bi taka gradnja morala biti tržna priložnost za vlagatelje in destinacijo. Hoteli so prvi pogoj za izravnavanje sezonskih konic, za celoletno poslovanje in zagotavljanje smučarjev za prenovljeni Kanin – tisti prihodnji.«