Ruski ženski vokali za začetek Grajskih večerov

Z Voroneškimi dekleti, vokalno zasedbo iz Rusije, se bodo danes v ribniškem Gradu začeli Grajski večeri.

Objavljeno
03. julij 2014 23.11
Simona Fajfar, Ribnica
Simona Fajfar, Ribnica
Ribnica - V sedmih letih, odkar Grajske večere organizira Turistično društvo Ribnica, je to postal prepoznaven festival, ki poteka ob petkih v juliju in avgustu. Lani je osem dogodkov obiskalo okoli 10.000 ljudi, ki prihajajo tudi iz Cerknice, Ljubljane in sosednjega Kočevja. »Vemo, da Grajski večeri ne morejo postati tako velik festival, kot sta Festival Ljubljana ali Lent, vendar pa lahko tudi v Ribnici ponudimo kakovosten program,« pravi Marko Modrej, vodja Grajskih večerov.

Poletni ribniški festival je zmes različnih zvrsti, od klasične do dalmatinske glasbe in stand-up komedije, namenjen pa je vsem generacijam. Letos bodo poleg že omenjenih Voroneških deklet nastopili Klapa Gallus, Mini cirkus Bufetto, folklorne skupine, Dan D, Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, Dixi Šok band Ljubljana, Lucija Čirović z gosti in Orkester slovenske policije z gosti.

Proračun Grajskih večerov je 20.000 evrov, od tega 4.000 evrov prispeva občina Ribnica, drugo pa sponzorji, kot sta Riko in Inotherm. »Sodelujemo s Festivalom Ljubljana in Imago Slovenije, tako da so stroški za nekatere izvajalce nižji,« pravi Modrej. Sicer pa so dogodki Grajskih večerov brezplačni.

»Kakovost festivala bi radi še dvignili,« pravi sogovornik, ki dodaja, da bodo ohranili raznolikost programa: »Podeželje potrebuje tudi etno vsebine, ki jih mi vključujemo v program, vendar le tiste, kar so kvalitetne in presežek v prostoru.«