S peticijo za ohranitev zelene grape v Luciji

Stanovanj preveč, zelenja premalo. Na občini Lucijčane mirijo in pravijo, da bi lahko uredili parkirišča in deset stanovanj.

Objavljeno
24. oktober 2011 20.51
Posodobljeno
24. oktober 2011 21.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Lucija – »Zavračamo pozidavo zelenega območja na Kampolinu v Luciji in zahtevamo, da se postopek sprejemanja prostorskega načrta ustavi. Občina Piran naj začne nov postopek za ureditev zelenega pasu, ki bo do ljudi in okolja prijazen in bo zagotavljal kakovostno bivanje,« so predstavniki civilne pobude iz Lucije pisali piranskemu županu Bossmanu.

Predstavniki civilne iniciative »za ohranitev zelene doline« so zbrali 196 podpisov. S prvo podpisano Livijo Sikur Zorman so pismo na piransko občino naslovili ob koncu javne razprave o dopolnjenem občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) Kampolin terase, s katerim namerava občina omogočiti gradnjo večstanovanjskega objekta in podzemno garažno hišo.

Objekt z 42 stanovanji in garažo s 130 parkirnimi mesti naj bi zgradili na urbaniziranem območju v Luciji, ki ga do zdaj niso pozidali samo zato, ker je šlo za strmo hudourniško grapo in je gradnja v njej tehnično zahtevnejša ter dražja. Najbližji prebivalci menijo, ker je območje vrstnih in individualnih hiš v Luciji zelo poseljeno, da je vsaka zelena oaza »zlata vredna«, saj pomeni »pljuča« mesteca in je zato prostor primeren prej za rekreacijo ter oddih kot za nadaljnjo zidavo.

S peticijo se zavzemajo za ureditev sprehajalnih stez, postavitev klopi, otroških igral in podobno. Še posebno menijo, da takšna grapa ne bo omogočala kakovostnega bivanja niti bodočim stanovalcem. V občini, ki ima že 8971 stanovanj (in 17.500 prebivalcev), stanovanj ne primanjkuje, veliko jih je še neprodanih. Argumentom, da bi gradili za mlade, ne verjamejo, saj nič ne kaže, da bi občina tukaj res gradila socialna ali neprofitna stanovanja.

Franko Fičur, predsednik sveta KS Lucija, je pojasnil, da poseg v grapo ni tako problematičen, kot kaže iz peticije omenjenih 196 Lucijčanov (in prebivalcev drugih krajev). Krajani so v Luciji očitno deljenega mnenja o tem posegu, zdaj se oglašajo predvsem tisti, ki so sami neposredno prizadeti. Iz občine Piran včeraj niso uspeli dati uradnega stališča do zahtev podpisnikov peticije.

Neuradno smo zvedeli, da je z občinskim prostorskim načrtom območje zazidljivo in da se je zasebni lastnik (podjetje DIB 3, d. o. o., Ljubljana) z občino dogovoril za program, ki so ga predvideli v zdaj spornem prostorskem načrtu. Zemljišče je veliko 8257 kvadratnih metrov, od tega bi pozidali samo eno tretjino (2743 kvadratnih metrov). Zgradili bi 5179 kvadratnih metrov površine, kar pomeni, da bi bila naložba vredna več kot pet milijonov evrov. S tem bi poskrbeli tudi za garažna mesta, ki bi jih lahko uporabljali tudi sosedje, saj imajo predvsem stanovalci bližnjih vrstnih hiš težave zaradi pomanjkanja parkirnih mest.

Pripravljalci projektov zatrjujejo, da so upoštevali pripombe sosedov in da je primerneje zidati na urbaniziranem območju, kot posegati na zelene površine. Predvsem bi poskrbeli, da na tem mestu ne bi bilo več nereda in nedovoljenega parkiranja. Osnutek OPPN bo prvič na občinskem svetu čez predvidoma dva meseca.