S spremembami zakona do aktivnejše vloge očetovstva

Novi zakon o starševskem varstvu bo očete morda spodbudil k večjemu koriščenju starševskega dopusta.

Objavljeno
14. maj 2013 17.24
lvi*mestno igrisce
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Na ministrstvu za delo pred 15. majem, mednarodnim dnevom družin, opozarjajo na velik pomen, ki ga ima vključevanje očetov v družinske obveznosti in vzgojo otrok.

Očete bodo za aktivnejšo vlogo pri očetovstvu poskušali spodbuditi tudi s spremembami področne zakonodaje, je danes napovedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Anja Kopač Mrak.

S spremembami zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih želijo »bolj spodbuditi očete, da se vključijo v vzgojo otrok v otrokovih najrosnejših letih,« je pojasnila. »Želimo večjo vlogo očetov v družini, dogovoriti pa se moramo za način.«

Ob mednarodnem dnevu družin bodo predstavili pozitivne vidike odgovornega očetovstva in družbo spodbudili k odpravljanju stereotipov o tradicionalnih družbenih vlogah spolov.

Za enakopravno vlogo obeh staršev

Stroka je po pojasnilu ministrice enotna - večje koriščenje starševskega dopusta, na primer očetovskega dopusta, ki ga koristi že 85 odstotkov vseh očetov, prinaša spremembe v načinu razmišljanja mladih družin, zlasti moških.

»Zgodnja aktivacija očetov spodbuja enakopravno vlogo obeh staršev pri vzgoji in varstvu otrok, skrb in delitev odgovornosti v obdobju neposredno po otrokovem rojstvu pa pozitivno vplivata na skrb in delitev odgovornosti v nadaljnjih letih,« je poudarila Kopačeva.

 

Po raziskavah je namreč pri partnerjih odločitev za še enega otroka pomembno odvisna od tega, kolikšen del bremena v skrbi za družino in dom prevzame oče, dodaja ministrica.

»Problemov ni mogoče rešiti z enim zakonom«

Današnji pogovor s predstavniki očetov, med katerimi so bili tudi delodajalci in očetje iz študentskih družin, je po besedah ministrice pokazal različna stališča, poglede in poudarke. »Študentske družine smo specifične, ker navadno starša ali eden od njiju ni zaposlen,« je dejal Bor Trček. Z zakonodajo so na splošno sicer zadovoljni, »le pri izvedbenem delu se zatika«, pravi. »Imamo težave s centri za socialno delo, saj včasih ni jasno, kdo je upravičen do starševskega dopusta in podobno.«

Slišati pa je bilo tudi poglede očetov, ki so delodajalci. »Delodajalci verjamemo, da se povečuje aktivna vloga očetov, vendar je za njeno uresničevanje potrebno sporazumno odločanje,« je dejal Aleksandar Vidovič. Glede spreminjanja zakonodaje meni, da problemov ni mogoče rešiti z enim zakonom. »To je skupen maraton in ne tek na kratke proge. Treba je uskladiti različna stališča, tako delodajalcev, delojemalcev, študentov ..., « je dejal.