S tramvajem v Trst

Letošnjega septembra bo praznoval častitljivo 110. obletnico in je med najstarejšimi v Evropi.

ned, 15.07.2012, 11:58; spremenjen: 12:00

Menda se v kriznih časih ljudje radi oziramo nazaj in z rožnato patino na očalih gledamo v preteklost. Za prijazno počasen, škripajoč sobotni izlet sem si izbrala starinski tramvaj, ki vozi med Opčinami in Trstom, in tako v mesto prispela v pravem retro slogu.

Starinska številka dve, ki ždi na strehi modrega vagona, se nam počasi približa. Vkrcam se po ozkih stopničkah skozi nihajna vratca in sedem na leseno klop. Vozilo se z velikim pompom premakne in že cvilimo po klancu navzdol. Tirnice se strmo vijejo med hišami in z drevesi poraščenim hribom. Spuščamo se mimo mogočnih, s plezalkami obraslih vil, hitimo mimo zapuščenih zidov, pisanih od grafitov. Pod nami se odpirajo pogledi na morje streh, Tržaški zaliv, jadrnice, žerjave, galebe.

Na svoji petkilometrski poti iz Opčin do središča Trsta se tramvaj spusti kar za 340 metrov, tako da na najstrmejših delih proge deluje kot žična vzpenjača; je eden redkih tramvajev vzpenjač na svetu. Poleg tega je zadnji še delujoči v tem obalnem mestu, saj so ga na drugih progah že zamenjali hitrejši, a žal manj romantični avtobusi.

Svoje čase je tramvaj veljal za prevozno sredstvo premožnejših meščanov. Med domačini je še ved­no izjemno priljubljen, je pa tudi tržaška turistična znamenitost. Letošnjega septembra bo praznoval častitljivo 110. obletnico in je med najstarejšimi v Evropi. Proga Trst–Opčine je namreč začela obratovati 9. septembra 1902. Ta čas obuja šal­jiva pesmica, ki govori o tem, kako so oktobra tega leta tramvaju odpovedale zavore in ga odneslo v vogal neke hiše. Zdaj je vse pod nadzorom, ostajajo le legende ... Na zaviti poti navzdol večkrat prečkamo cesto in stari tramvaj vsakič s predirnim žvižgom opozori nase čakajoče avtomobile in pešce. Po dvajsetih minutah se v elegant­nem slogu pripeljemo v središče Trsta, na Oberdanov trg, od tam pa na obvezni sladoled, gelatto, in promenado.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

Zaradi "kapric" posameznikov v Ljubljani ni več tramvaja. Škoda. In danes ni nič drugače. Vse je odvisno od dobre volje in ali si ali ne na pravi strani.

16. julij 2012, ob 07:23:30
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej