Šaleška dolina prihaja v Ljubljano

Tri občine ostale brez pojasnil o odpuščanju v Tešu, Sevčnikar očita HSE zavajanje javnosti.

tor, 15.03.2016, 08:15; spremenjen: 09:42
HSE in Teš zavajata javnost


Branko Sevčnikar, predsednik Sindikata delavcev v energetiki, je danes komentiral odpoved udeležbe vodilnih na zato včeraj odpovedanem zasedanju treh občinskih svetov v Šoštanju: »Vodstvi HSE in tudi Slovenskega državnega holdinga očitno ne želita javno odgovarjati na številna argumentirana vprašanja v zvezi s poslovnimi odločitvami zadnjih let. Po Sevčnikarjevem mnenju so poslovne razmere v HSE drugačne, kot jih prikazujejo: »Upravi HSE in Teša že več let zavajata slovensko javnost s prirejenimi podatki o slabih ali celo katastrofalnih razmerah v družbah HSE in Tešu. Dejansko stanje je bistveno drugačno, kot ga javno prikazujejo. Navsezadnje je dokaz manipulacije z informacijami tudi to, da je bonitetna ocena HSE boljša kot bonitetna ocena »državne srebrnine« Telekoma. Ta ocena je ostala takšna tudi po nekaterih po našem mnenju popolnoma zgrešenih poslovnih odločitvah v zadnjih treh letih.«

Velenje, Šoštanj − Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije zaradi nerazrešenih finančnih in kadrovskih težav v elektrogospodarstvu prihodnji teden začenja priprave na generalno stavko. Nezadovoljstvo delavcev v energetiki se kaže tudi v vse bolj zapletenem socialnem dialogu v Termoelektrarni Šoštanj (Teš).

Na petkovem posvetovanju z direktorjem Teša Armanom Koritnikom o načrtovanem odpuščanju skoraj polovice zaposlenih ni bul dosežen dogovor s sindikatom in svetom delavcev. Predsednik Sindikata Teša Danijel Tajnik je povedal, da so vodstvu Teša predlagali arbitražo o zakonitosti načrta o napovedani odpovedi pogodb o zaposlitvi okoli 175 izmed 377 zaposlenim, kar bi Koritnik rad izpeljal s spremembo sistemizacije delovnih mest. Toda sindikat Teša odgovarja, da so že lani oktobra uskladili in sprejeli novo sistemizacijo, ki pa je drugačna od te, ki jo zdaj hoče uveljaviti Koritnik. »Pogovori se bodo nadaljevali na pogajanjih,« je dejal Tajnik.

Negotovost in nezadovoljstvo med delavci družb v skupini Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je v ponedeljek povečala tudi odpoved že sklicanega skupnega zasedanja občinskih svetov Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki. Župani so izredno zasedanje o prihodnosti Teša preklicali, ker so udeležbo na zasedanju odpovedali vodstvo HSE ter njegovih družb Teš in Premogovnik Velenje, tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in predstavniki Slovenskega državnega holdinga pa se seje ne bi mogli udeležiti.

Župani Velenja Bojan Kontič, Šoštanja Darko Menih in Šmartnega ob Paki Janko Kopušar so zato pozvali vodstvo HSE, da do 21. marca predlaga nov datum za izredno sejo, na katero bodo lahko prišli, saj tri šaleške občine in zaposleni v Tešu potrebujejo jasne odgovore o nenadni napovedi odpuščanja v Tešu in razmerah v elektroenergetiki.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je pri tem dodal, da če se HSE ne bo odzval na njihov poziv, bodo skupno sejo občinskih svetov občin Šaleške doline sklicali v Ljubljani pred poslopjem vlade.

Prijavi sovražni govor