Šaleške občine bodo tožile Teš

Termoelektrarna Šoštanj in Komunalno podjetje Velenje sta še vedno brez dogovora o ogrevanju in njegovi ceni.

Objavljeno
27. avgust 2015 19.53
Teš
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Velenje – Preskrba šaleških občin s toplotno energijo v prihodnjih mesecih še vedno ni urejena. Potem ko vodstvi Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Komunalnega podjetja Velenje danes nista dosegli dogovora glede neprekinjene dobave toplote, so o tem dopoldne razpravljali tudi župani šaleških občin na svetu ustanoviteljev komunale.

Velenjski župan Bojan Kontič pravi, da Teš ponuja možnost 12-urne prekinitve dobave toplotne energije v primeru višje sile, kamor spadajo tudi morebitne težave s premogom. Župan pravi, da je to nesprejemljivo ne le zaradi posameznih gospodinjstev, ampak tudi zaradi industrije in ustanov na tem območju.

Velenjska občina bi privolila v možnost prekinitve dobave toplotne energije, ki pa ne bi smela biti daljša od šestih ur. V šaleških občinah so zaskrbljeni, saj bloku 4 letos poteče okoljevarstveno dovoljenje, blok 5 pa januarja in februarja 2016 čaka remont. Ogrevanje bo tako odvisno samo od bloka 6.

Zaradi zapleta, ker je Teš julija odpovedal pogodbo za dobavo toplotne energije, so se občine zdaj odločile za sodne postopke, je povedal Kontič: »Izpodbijali bomo odpovedni rok pogodbe. Teš je pogodbo odpovedal tri mesece pred začetkom kurilne sezone. Da bi si uredili drug način ogrevanja, bi potrebovali najmanj nekaj let. Pogajanja bomo kljub temu nadaljevali.«

Ob grožnji, da bodo gospodinjstva, šole, vrtci in tovarne pozimi na mrzlem, so višje cene v drugem planu. V dražje ogrevanje, kadar blok 6 ne bi deloval, bi privolili tudi v občinah, je pojasnil Kontič: »Dejstvo je, da ima blok 6 večji izkoristek in bi cena morala že zaradi tega biti nižja. Treba bi se bilo spopasti tudi s stroški, saj stroškov električne energije ne moremo obesiti ogrevanju.«

Iz Teš so sporočili le, da so bila pogajanja konstruktivna in da se bodo nadaljevala. Predvidoma že prihodnji teden.