Samica proteusa izlegla jajčece

Zdaj bo treba počakati, ali bo breja samička izlegla še več jajčec − nazadnje jih je bilo 22.

Objavljeno
02. februar 2016 12.05
jer*biolog Aljancic
S. P., STA
S. P., STA
Postojna − V soboto so v Postojnski jami opazili, da je samica človeške ribice oziroma proteusa izlegla jajčece. »Hišna« biologa sta nemudoma prestavila preostalih šest proteusov iz akvarija v Koncertni dvorani, zdaj pa v Postojnski jami čakajo, če se bo ponovil čudež iz leta 2013, ko je samica izlegla 22 jajčec.

Gre za zelo redek pojav oziroma skorajda čudež narave, saj se je avgusta 2013 prvič zgodilo, da so bili v turistični jami priča izleganju jajčec človeške ribice, ki velja za eno najbolj zapletenih in skrivnostnih bitij podzemlja.

V soboto je eden izmed vodnikov v jami opazil, da je na steklo akvarija v Koncertni dvorani pritrjeno jajčece človeške ribice. Ob jajčecu je bila tudi breja samica, ki je jajčece čuvala. O dogodku so nemudoma obvestili oba biologa, zaposlena pri Postojnski jami, ki sta se še isti večer urgentno odpravila v jamo in si ogledala stanje, so danes sporočili iz postojnske družbe.

Ob prihodu v jamo sta biologa Primož Gnezda in Sašo Weldt opazila, da je breja samička branila svoje edino jajčece in s silo odganjala druge ribice, ki so se ji poskušale približati. Zato sta biologa prijela lovilne mrežice in pazljivo prestavila preostalih šest proteusov, s čimer sta samički in jajčecu zagotovila mirno okolje.

Glede na izkušnjo izpred dveh let bi jajčece lahko ogrožale tudi postranice, ki jim jajčece predstavlja slasten zalogaj. Vendar pa v obdobju enega meseca človeških ribic niso hranili in je zato v akvariju prisotnih le nekaj postranic, ki pa se ponavadi skrivajo med prodom, pojasnjujejo v Postojnski jami.

Zdaj bo treba sicer počakati, ali bo breja samička izlegla še več jajčec − nazadnje jih je bilo 22 −, saj to običajno počne več dni. Samička lahko namreč izleže še več jajčec, lahko pa se zgodi, da bo preostala jajčeca, ki jih še ni izlegla, preprosto reabsorbirala in na ta način privarčevala energijo za naslednje razmnoževanje. V Postojnski jami zdaj seveda upajo na še kakšen čudež.