Samo Fakin zapušča položaj generalnega direktorja ZZZS

Sredi septembra bo postal predsednik uprave Thermana Laško.

Objavljeno
14. julij 2016 18.34
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Samo Fakin je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da zapušča položaj generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Sredi septembra bo postal predsednik uprave Thermana Laško. Odstopno izjavo bo upravnemu odboru ZZZS posredoval v petek.

Fakin je v izjavi dejal, da se je za odstop odločil, ker na ZZZS ne more več narediti tistega, kar bi rad, torej izboljšati nakupno moč javne zdravstvene zavarovalnice. »Celo več, ministrstvo za zdravje predlaga, da bo zavod na pol ukinilo,« je dejal. Kot problematično je tudi izpostavil, da z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc ni mogel stopiti v kontakt niti za najnujnejše stvari.

»Preprosto več nisem bil srečen v službi,« je dejal in dodal, da se mu je v Thermani ponudila »priložnost, ki jo je zagrabil«. Tako bo nastopil mesto predsednika uprave družbe 15. septembra, medtem ko bo upravni odbor ZZZS o odstopu obvestil v petek, je še povedal.

Devet let vodil ZZZS

Fakin je vodil ZZZS dobrih devet let, prvič je bil na čelo ZZZS imenovan leta 2007, drugič štiri leta pozneje. Nato je dobro leto opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Dvakrat se mu je namreč zalomilo v DZ, kjer ni dobil zadostne podpore za nov mandat, medtem ko sta ga upravni odbor in skupščina ZZZS podpirala.

Fakina namreč ni podpirala največja koalicijska stranka SMC, iz katere je tudi ministrica Kolar Celarčeva. Kot razlog so navedli vsebinska razhajanja oz. da hočejo na mestu prvega moža ZZZS človeka, s katerim bodo lahko izpeljali zdravstveno reformo.

Imenovanje Fakina je sprožilo tudi vprašanje o zakonitosti njegove pogodbe o zaposlitvi. Kot so trdili na ZZZS, je pogodba zakonita, ministrstvo za zdravje pa je trdilo, da temu ni tako. Pravniki na ministrstvu so bili mnenja, da je bil nedopusten način, po katerem so pravniki ZZZS izvedli postopek.

Dvočlanska uprava

Nadzorni svet Thermane je Fakina potrdil na današnji seji. Imenovali so dvočlansko upravo, to sta Fakin in Mojca Leskovar, dosedanja predsednica uprave, ki Thermano vodi od 1. aprila letos, so sporočili iz Thermane.

Posredovali so tudi Fakinovo izjavo, da je prepričan, da bo z svojim znanjem, izkušnjami, predvsem pa z izvrstno ekipo pripomogel k razvoju družbe. »Moj cilj je uvrstitev Thermane na evropski zemljevid najboljših zdravilišč,« je zapisal.

V preteklosti je Fakin šest let tudi vodil Splošno bolnišnico Celje in tri leta Zdravstveni dom Trbovlje.

Ministrica mu želi vse dobro v nadaljnji karieri

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc želi Fakinu vse dobro v nadaljnji karieri. Ministrica verjame, da bo vse svoje managerske kompetence s pridom uporabil tudi na novi poziciji, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje.

Predsednice upravnega odbora ZZZS Lučke Böhm odločitev dolgoletnega prvega moža zavoda ni presenetila in je z njo seznanjena. Je pa poudarila, da »izgubljamo odličnega strokovnjaka«, zaradi česar njegov odhod obžaluje.

Zaenkrat je lahko povedala le, da septembra načrtujejo nov razpis za generalnega direktorja zavoda. Ker pa Fakin na novem delovnem mestu začenja že prej, bodo morali najprej najti novega v. d. generalnega direktorja.

V koaliciji pričakujejo čim prejšnji nov razpis

V koaliciji so se po odstopu Fakina zavzeli za čim prejšnji nov razpis. V SMC menijo, da bi Fakin moral oditi že lani, ko ga je DZ prvič zavrnil. Ker ni imel podpore, je bil njegov odhod za poslanca Desusa Tomaža Gantarja pričakovan. Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han meni, da je Fakin ravnal odgovorno in prvi odnehal.