Sanacija po neurju v Polhovem Gradcu se nadaljuje

V odpravljanje posledic ujme so vključili vse razpoložljive enote v občini. Ena družina še ujeta v poplavljeni hiši.

Objavljeno
06. avgust 2014 11.05
Po poplavah
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana/Polhov Gradec - V občini Dobrova - Polhov Gradec bodo nadaljevali z odpravljanjem posledic neurja. V sanacijo cestnih povezav bodo vključili vse razpoložljive enote v občini, na območje bodo pripeljali večje delovne stroje. S Slovensko vojsko se dogovarjajo tudi o postavitvi pontonskega mostu, je za STA povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Franc Koprivec.

Neurje je v ponedeljek na območju občine Dobrova - Polhov Gradec sprožilo okoli 50 plazov, uničenih je bilo med 30 in 50 kilometrov cest, makadamskih praktično ni več. Odneslo je štiri mostove, tako da je do ene družine onemogočen dostop. V neurju sta bila poškodovana tudi industrijska objekta ter 10 stanovanjskih hiš.

Z družino na kmetiji, ki je zaradi poškodovane cestne infrastrukture ostala nedostopna, so sicer prišli v stik, a bodo verjetno potrebovali še nekaj dni, da bodo lahko prišli do njih. Koprivec upa, da bo povezava vzpostavljena do konca tedna. So pa v odpravljanje posledic ujme vključili vse razpoložljive enote v občini - pogodbenike za vzdrževanje cest in še nekaj zunanjih sodelavcev.

Škoda v stotisoče evrov

V neurju se je na območju občine sprožilo tudi okoli 50 plazov, nekateri med njimi so ogrožali stanovanjske hiše. Koprivec pravi, da so objekti zdaj varni za bivanje, saj je večinoma šlo za hudourniške nanose, ki so jih že sanirali.

Škoda po ponedeljkovem neurju v občini Dobrova - Polhov Gradec po oceni župana Franca Setnikarja znaša več 100.000 evrov.

Podobna pa je tudi prva ocena škode po ujmi v občini Prevalje, kjer je neurje besnelo že v nedeljo, nato pa ponovno v torek. V naselju Leše so v torek meteorne vode zalile kletne prostore 12 stanovanjskih hiš, hudourniki pa so sprožili več manjših in en večji plaz. V Nicini je hudournik zalil kletne prostore stanovanjske hiše.

Ceste do oddaljenih kmetij še neprevozne

Velika je škoda tudi v občini Škofja Loka, kjer bodo prve ocene škode imeli predvidoma v četrtek, saj danes še poteka ogled terena. Jasno je, da so vode, plazovi in nanosi povsem uničili približno dva kilometra cest, še več kilometrov občinskih cest na območju Hrastnice in Bodoveljske grape pa je močno poškodovanih.

Najhuje je bilo na cesti Škofja Loka - Petačev graben, predvsem pri odcepu za Pasjo vas in na relaciji od odcepa Logar do odcepa za Selo in proti Bodoveljski grapi. Okoli deset gospodinjstev na območju Svetega Ožbolta je ostalo brez cestne povezave. Izvajalci z gradbeno mehanizacijo danes nadaljujejo z zagotavljanjem dostopa tudi do bolj oddaljenih kmetij.

Celovita sanacija cest šele čez čas

Kot je za STA povedal poveljnik škofjeloške civilne zaščite Nikolaj Kržišnik, so se do torka zvečer peš prebili do najbolj oddaljenih kmetij, do današnjega večera pa bodo vse kmetije oskrbljene in ceste do njih vsaj za silo prevozne. Ponekod je potrebno nasipanje materiala, kjer je cesto v celoti odneslo, pa bodo skušali narediti zasilno novo makadamsko cesto. Šele kasneje bo sledila celovita sanacija, ki bo dolgotrajnejša.

Na terenu so tudi predstavniki Agencije RS za okolje s svojimi izvajalci, ki pregledujejo strugo potokov Hrastnica in Bodoljščica, kjer je odneslo škarpe, porušen pa je tudi eden od jezov. Začeli bodo izvajati nujna sanacijska dela, dolgoročna sanacija pa bo potekala kasneje v dogovoru z občino, ki bo skrbela za sanacijo občinskih cest.