Sanacija vodovoda na onkologiji se lahko začne

Ministrica novih denarnih virov ne načrtuje, prihranke pričakuje od centralizacije javnih naročil. Kolaps v rokah ZZZS.

Objavljeno
17. marec 2014 19.43
Posodobljeno
17. marec 2014 20.00
Novinarska konferenca Alenke Trop Skaza 17.marca 2014
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – »Za konec še vesela novica: pred uro in pol je bila podpisana uvedba del za Onkološki inštitut. Ne obstajajo nikakršne ovire, da se začne sanacija vodovodnega omrežja,« je na današnji  tiskovni konferenci sporočila ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza. »Vesela novica« je pahnila navzoče novinarje v skrajni dvom.

Ministrstvo za zdravje je lani med dvema ponudnikoma izbralo cenejšega Kovinarja, ki je ponudil sanacijo vodovodnega omrežja za 6,9 milijona evrov v nasprotju s Tamesom, katerega cena je bila 7,8 milijona evrov. Toda pogodbo s Kovinarjem je kmalu po podpisu zaradi nenavadnih določil direktor onkološkega inštituta (OI) Janez Remškar predal tožilstvu.

Več poznavalcev je namreč ocenilo, da pogodba iz več razlogov ni sprejemljiva. Prvi razlog je pojavljanje istega podizvajalca, Medicoengineeringa (to sploh ni gradbeno podjetje, ampak dobavitelj medicinske opreme) pri obeh ponudnikih hkrati.

Drugi razlog je določba v pogodbi, da si podizvajalec pridržuje pravico do določanja dokončne cene do zaključka del, kar pomeni, da vrednost pogodbe sploh ni dokončna, ampak povsem odprta.

Tretji razlog pa je cena sama. Obe ponudbi sta daleč presegali prvotno ocenjeno vrednost sanacije (2,5 milijona evrov) in sta bili več kot trikrat višji od sredstev bančne garancije (2,1 milijona evrov), ki jo je uveljavilo ministrstvo za zdravje zaradi napak na vodovodnem omrežju v času gradnje.

Začasni minister Karl Erjavec se ni odločil dovoliti začetka del in je po dogovoru z Remškarjem dal preverit skladnost pogodbe za sanacijo z zakonodajo. Izkazalo se je, da je pogodba skladna, zato je ministrica s svojo ekipo Kovinarju danes dala zeleno luč za začetek del. Kaj bo, če se bo na tožilstvu izkazalo, da gre za korupcijo, je danes zanimalo novinarje.

»Pogodba je veljavna, zakonita in ni koruptivna. O koruptivnih dogajanjih se govori v ozadju, ki ga mi ne poznamo, in vprašanje je, kaj bo iz tega nastalo. Ko bo odločitev sprejeta, bo to novo pravno stanje, ki ga bomo morali upoštevati. Ni res, da so v pogodbi vnaprej opredeljena dela, ki se ne bodo izvajala, a bodo plačana. Pogodba je sestavljena tako, da bo plačilo po dejansko izvedenih količinah, kar bodo nadzirali nadzorniki,« je povedal v imenu ministrstva, ki bi moralo skrbeti za odpravo vsakega dvoma in možnosti za korupcijo, Alojz Unetič iz kabineta ministrice.

Veselju ministrice se je pridružil tudi Janez Remškar, direktor OI: »Seveda sem zadovoljen, da gremo naprej. Izvedenka je ugotovila, da je pogodba skladna z zakonodajo. Bomo videli, kaj bo reklo tožilstvo.«

Brecelj: To je nova afera

Drugače pa je menil Erik Brecelj, kirurg iz OI, tudi član strateškega sveta vlade za zdravstvo: »OI ni pripravljen na sanacijo, kar lahko privede v hude težave. Moral bi imeti pripravljen natančni načrt, kje bodo bolniki, ko se bo delalo. Na to sem opozoril že večkrat. To je nova afera. Če jo hočeš rešiti, je ne moreš z istimi ljudmi, ki so jo zakuhali. Prihajamo v položaj, ko ljudje, ki so trdili, da SCT ni naredil nobene napake v gradnji in so na silo vselili bolnike v novo zgradbo, zdaj odločajo o rešitvi teh napak.« Brecelj je povedal, da se je strateški svet za zdravstvo, katerega član je, do zdaj sestal enkrat, sanacije vodovoda pa ni obravnaval.

Ministrica Trop Skazova je na tiskovni konferenci govorila še o drugih svojih načrtih za letos, predvsem zakonodajnih. Ukiniti namerava dopolnilno zavarovanje in uvesti obvezno dajatev, drugih novih denarnih virov za zdaj ne predvideva. Največ prihrankov si obeta od centralizacije razpisov za zdravila in opremo, na ministrstvu je že sestavila delovno skupino zanje. O kolapsu zdravstva zaradi pomanjkanja denarja je presenetila z mislijo, da o vsem odloča ZZZS.