Šarca lahko odnese fotografiranje

Če bodo poslanci fotografirali glasovnice, je lahko glasovanje razveljavljeno. Levica bi bila le zunanja partnerica manjšinske vlade.
Fotografija: Jutrišnje glasovanje bo tajno. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jutrišnje glasovanje bo tajno. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana – Marjan Šarec si je s podpisom protokola z Levico zagotovil 52 poslanskih glasov. Država bo tako jutri, 75 dni po volitvah, dobila novega mandatarja. Potrjevanje njegove vlade bo na vrsti sredi septembra, ko se bo z mesta predsednika državnega zbora poslovil Matej Tonin.

Na jutrišnji izredni seji državnega zbora bodo celotnemu postopku glasovanja namenili največ devet ur. Toliko časa bodo poslanci in poslanske skupine imele za obrazložitev svojih stališč o edinem mandatarskem kandidatu Marjanu Šarcu, ki vodi istoimensko listo, in za tajno glasovanje o njem. Sejo bodo začeli z glasovanjem o odloku, s katerim bodo 35 milijonov evrov namenili skrajševanju predlogih čakalnih vrst v zdrav­stvu.

Koraki do nove vlade
Koraki do nove vlade


Šarec bo po izvolitvi imel 15 dni časa, da v hram demokracije predloži seznam ministrskih kandidatov. Od tri do sedem dni po tem, ko je kandidatna lista vložena, se na matičnih delovnih telesih začnejo zaslišanja posameznih kandidatov, nato pa poslanci glasujejo o celotnem seznamu. Ker zaradi dolgotrajnega iskanja parlamentarne večine komisije in odbori državnega zbora – z izjemo mandatno-volilne komisije, odbora za zadeve EU, odbora za zunanjo politiko in skupnega odbora, ki začasno skrbi za vsa preostala področja – še niso ustanovljeni, bo njihovo sestavljanje sledilo do konca meseca. Predsednik državnega zbora Matej Tonin, ki je svoj odstop napovedal za dan zaprisege trinajste slovenske vlade, bo soglasje o sestavi delovnih teles iskal prihodnji teden. Sestava nekaterih delovnih teles, denimo komisij za nadzor javnih financ ali varnostno-obveščevalnih služb, je, kar se tiče statusa pozicija-opozicija, posebno občutljiva, saj poslovnik nalaga, da ju vodijo opozicijski poslanci.


Status Levice


Najpomembnejše vprašanje, ki se pri tem postavlja, je, kakšen status pripisati stranki Levica. Ta ne bo del Šarčevega koalicijske peterice, v kateri so poleg LMŠ še SD, SMC, Sab in Desus, vendar je z njo pretekli teden podpisala protokol o sodelovanju. Čeprav je v njem zapisano, da jo zavezuje koalicijska pogodba in mora zato podpreti koalicijo glede mandatarja, (pod)predsednikov DZ in delovnih teles, proračuna ter se izogibati vlaganju interpelacij in (ne)zaupnic, sama zase pravi, da je le zunanja opozicijska partnerica manjšinske vlade. Po Toninovih zatrjevanjih bo stranka odigrala koalicijsko vlogo, saj je z izjemo tega, da v vladi ne bo imela ministrov, v celoti formalizirala sodelovanje s Šarcem. Predsednik državnega zbora v odhajanju opozarja še, da lahko podpisovanje, označevanje ali fotografiranje glasovnic, o čemer je za Sobotno prilogo govoril Šarec, v primeru iskanja sodnega varstva pomeni razveljavitev izvolitve premiera. Hkrati predstavlja kršitev treh členov ustave in člena kazenskega zakonika o tajnosti glasovanja, zato takšna ravnanja poslancem odsvetuje.

Komentarji: