Šarec: Pri urgenci odpovedala zdrava kmečka pamet

Direktor kamniškega zdravstvenega doma dr. Rebolj se boji slabše dostopnosti do nujnih storitev, ministrstvo trdi nasprotno.

Objavljeno
30. januar 2015 20.06
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kamnik – »Odpovedala je zdrava kmečka pamet«, je kamniški župan Marjan Šarec komentiral informacijo, da bodo Kamniku ukinili službo nujne medicinske pomoči (NMP) in jo selili v Domžale. Z ministrstva za zdravje odgovarjajo, da »spremembe bodo in da bo dostopnost do storitev NMP v prihodnje enaka ali celo boljša.«

V Kamniku so se pojavile govorice, da v njihovem zdravstvenem domu ne bo več urgence in da bo po predlogu ministrstva za zdravje intervencije z območja Kamnika in Komende opravljal domžalski urgentni center. V Kamniku bi ostalo zgolj reševalno vozilo z zdravstvenima tehnikoma. Občini Kamnik in Komenda kot ustanoviteljici zdravstvenega doma o teh namerah nista obveščeni in nista bili povprašani za mnenje, je zatrdil župan Marjan Šarec.

»Od vlade zahtevamo, da ohrani organizacijo in finančna sredstva NMP v Kamniku, ki pokriva območje s 37.000 prebivalci. Nerazumno je, da bi se morali Kamničani obračati na domžalsko urgenco, od tam naprej na ljubljansko. Potrebno je obrniti zgodbo. Edino logično je, da se vse skupaj seli v Kamnik,« pravi župan.

Ministrstvo še ni odločilo

Z ministrstva za zdravje so včeraj pojasnili, da bo organizacija nujne medicinske pomoči prilagojena potrebam in geografskim značilnostim posamezne regije. Tudi za območje Kamnika bo delovna skupina za pripravo Enotne metodologije organizacije urgentnih centrov pripravila strokovni dokument in upoštevala posebnosti predelov glede na konfiguracijo terena, dostopnost oddaljenih območij ter cestnih povezav v regiji.

»Za območje Kamnika konkretnih pojasnil v zvezi s spremembami še ne moremo podati, vsekakor pa bo pred spremembo sklican sestanek vseh izvajalcev NMP v regiji, direktorjev zdravstvenih domov, bolnišnice in predstavnikov lokalnih skupnosti,« je pojasnila Urška Štorman iz službe za stike z javnostjo na ministrstvu za zdravje.

Kamničani imajo argumente

Dr. Sašo Rebolj
, direktor kamniškega Zdravstvenega doma dr. Julija Polca, v katerem deluje služba NMP, o sestanku na ministrstvu včeraj ni vedel nič. »Po naših informacijah bo novi pravilnik o NMP sprejet že marca, kar pomeni, da se v tem kratkem času ne bo dalo nič načrtovati. Urgentni center (UC) v Ljubljani še nekaj časa ne bo zgrajen in zato se verjetno čaka s sestanki. Če bo pravilnik res sprejet v marcu, bomo do uveljavitve potem res samo še čakali na dokončanje ljubljanskega UC.«

Direktor Rebolj, sicer tudi sam zdravnik, je zaskrbljen, saj bi se z ukinitvijo kamniške urgence zelo poslabšala dostopnost občanov Kamnika in Komende do nujnih storitev. Sledilo naj bi torej ukinjanje urgentne ambulante in posledično zmanjševanja zdravstvenega osebja.

Urgenca v Kamniku, ki deluje 24 ur dnevno in vse dni v letu, je takoimenovana B enota. Na leto išče v njej pomoč 10.000 ljudi, z reševalnimi vozili pa opravijo tisoč terenskih poti na leto, v okviru mrliško ogledne službe pa obravnavajo med 100 in 200 ljudi na leto.

Služba NMP v Kamniku ima štiri reševalna vozila, od tega sta dve namenjeni zgolj opravljanju nujne medicinske pomoči, dodatno pa še s terenskim vozilom urgentnega zdravnika. V dnevnem času ima na voljo RTG, ultrazvok, specialista radiologa, biokemijski laboratorij in malo kirurgijo.