Sava prodala golfišči na Bledu in v Moravskih Toplicah

Kupec je konzorcij podjetij, ki upravlja z elitnim združenjem igrišč Eligo, zraven je srbski poslovnež Dragan Šolak.

Objavljeno
13. december 2013 11.42
kunšič TOTAL TEDNA - GOLF
Matjaž Ropret, Infoteh; Blaž Račič, Jesenice
Matjaž Ropret, Infoteh; Blaž Račič, Jesenice

Igrišči za golf na Bledu in v Moravskih toplicah imata po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah novega lastnika. Turistična divizija družbe Sava ju je prodala konzorciju podjetij, ki upravlja več kot 30 igrišč v združenju Eligo, idejni vodja prevzema pa je srbski poslovnež in predsednik tamkajšnje golfske zveze Dragan Šolak.

Šolak je nakup izvedel prek elitnega združenja igrišč za golf Eligo oziroma konzorcija podjetij, ki obvladuje to združenje. Po neuradnih informacijah je cena za prevzem obeh igrišč presegla deset milijonov evrov. Novi lastnik naj bi tudi načrte za razvoj in prenovo predvsem igrišča nad Bledom. To je bilo v zadnjem času zaradi slabe finančne kondicije holdinga Sava z razvojnega vidika nekoliko zanemarjano. Igralci se namreč pritožujejo, da igrišče kljub razgibanosti in slikovitosti ni na vrhunski ravni, ker igralna površina preprosto ni več ravna in bi potrebovala konkretnejše vzdrževanje ali prenovo.

Golf za zahtevne goste

Načrt novega lastnika je tudi priključiti igrišči elitnemu klubu Eligo in v Slovenijo prek tega poleg ostalih igralcev privabljati najbolj premožne in petične igralce golfa na svetu. Od tega bi koristi zanesljivo lahko imeli obe turistični središči, kjer sta igrišči, kot tudi slovenski turistični in drugi ponudniki nasploh.

Eligo združuje več kot 30 igrišč za golf, od tega približno polovico v Evropi, večino v Veliki Britaniji, Španiji in na Irskem. Eden od peščice ambasadorjev združenja Eligo, ki naključnih obiskovalcev oziroma nečlanov ne spusti niti naprej od naslovnice svoje spletne strani, je vrhunski igralec golfa Paul McGinley. Znan je po tem, da je Evropi z zadetkom zadnje luknje z več kot treh metrov na zelenici prinesel zmago v Ryderjevem pokalu leta 2002. Prihodnje leto bo kapetan evropske ekipe, ki se bo z ameriško že štiridesetič udarila v tem najbolj prestižnem ekipnem tekmovanju v golfu.

Sava o prodaji še skrivnostna

Na vprašanje, ali držijo navedbe, da so že sklenili dogovor o prodaji, je predstavnice družbe Sava Turizem za odnose z javnostjo Barbara Stopinšek odgovorila le, da »pogovori s potencialnimi investitorji še niso končani, zato vam podrobnejših informacij v zvezi s tem ne moremo dati. Skladno z našo politiko (dez)investicijskih namer do njihove morebitne uresničitve ne moremo komentirati.«

V blejskem golf klubu uradnih podatkov o prodaji nimajo, saj na blejskem igrišču za golf nastopajo le kot uporabniki.
Kot je dejala sekretarka kluba Janja Pika Vidmar, se o morebitni prodaji golf igrišča veliko govori že vse leto, vendar uradnih informacij o tem ni.

Blejsko igrišče za golf deluje že od leta 1937 in je najbolj priljubljeno slovensko igrišče, ki ga radi obiskujejo tudi tujci, saj se uvršča v sredino med stoterico najboljših evropskih igrišč za golf. Kraljevo igrišče ima 18 igralnih polj, Jezersko igrišče pa devet.

Posebnost igrišča Livada v Moravskih toplicah je velikost, saj imajo za 18 igralnih polj na voljo kar 50 hektarov, polje številka devet pa je najdaljše v Sloveniji.