Še brez potrditve obnove stadiona

Svetniki niso želeli spreminjati proračuna 2018 po hitrem postopku, nekateri so celo zapustili sejo.

Objavljeno
13. oktober 2017 00.01
Zahodna tribuna Ljudskega vrta, 11.10.2017, Maribor [ljudski vrt, zahodna tribuna]
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Namere župana Andreja Fištravca, da mu bo po hitrem postopku uspela potrditev rebalansa proračuna za letošnje in prihodnje leto, ki bi mu omogočila najem skoraj trinajst milijonov evrov kredita, s katerim bi v volilnem letu izpeljal nekatere projekte, so se izjalovile. Na včerajšnji izredni seji so namreč svetniki hiter postopek zavrnili.

Z izjemo podžupana Saša Pelka, sicer člana županove liste, ki se je pridušal, da se ne sme razočarati Bojana Bana, direktorja Nogometnega kluba Maribor, ki se je udeležil seje, je bila večina svetnikov proti. Župan je svetnike poskušal prepričati, da gre zgolj za rebalans, zato bi bilo nesmiselno zavlačevati z odločanjem. Na podlagi poplačila nekaterih starih dolgov (do Iskre, Aquasystems in Arrive), reprogramiranja kreditov ter dogovorjenega državnega sofinanciranja investicij je treba zagotoviti lastna sredstva za številne načrtovane projekte, saj sta proračuna povezana oziroma so nekateri razpisi vezani na oba.

Vendar so svetniki vztrajali pri svojem, po mnenju večine ni mogoče novega najemanja kreditov v višini trinajst milijonov evrov potrditi kar mimogrede, z zamikom enega ali dveh tednov in z rednim postopkom odločanja pa ne bo nič zamujenega. Župan naj bi tudi zavajal z nekaterimi podatki, saj ne drži njegova navedba, da se je s predsednikom vlade Mirom Cerarjem dogovoril o prodaji mariborskih policijskih postaj državi za 3,5 milijona evrov; to informacijo so namreč preverili še na dan seje in je lažna.

Sledil je odmor, med katerim so izvedli tajne elektorske volitve, kdo bo predstavljal Mestno občino Maribor v državnem svetu. Kljub samozavestnemu govoru nekdanjega nogometaša Marinka Galića, ki je zatrjeval, da se bo na tej funkciji za Maribor boril z vsemi močmi, njegov tekmec Alojz Križman pa je po njegovih besedah star že 77 let in menda ne v najboljšem zdravstvenem stanju, je bil izvoljen Križman, Galić pa je dobil le šest glasov.

Spet o potovanju na Kitajsko

Med odmorom se je zgodil tudi incident. Kot je povedal Milan Mikl iz Nove ljudske stranke, so mu grozili, ker naj bi z vztrajanjem pri rednem postopku spremembe proračuna za leto 2018 ogrozil obnovo stadiona. Grožnje so se pojavile tudi na facebook profilu njihove stranke, zato so člani NLS sejo protestno zapustili.

Polemike so se nato le še stopnjevale. Stojan Auer je dejal, da nihče ni proti obnovi stadiona, to je župan obljubljal že pred tremi leti, a doslej ni naredil še ničesar. Izpostavil je zapravljanje občinskega denarja, predvsem za potovanja župana in njegovih delegacij na Kitajsko, stroške za službo za stike z javnostjo želi župan letos povečati na šestdeset tisočakov, kar je še enkrat več kot lani, medtem pa načrtuje tudi novo zadolževanje občine. Fištravec mu je odgovoril, da so se ta potovanja zgolj s kitajskim nakupom mariborskega letališča povrnila že »dvajsetkratno«, slovenske občine so med evropskimi najmanj zadolžene, v Ljubljani pa naj bi bili stroški za službo za stike z javnostjo kar sedemsto tisoč evrov.

Vendar se je osrednja razprava vrtela predvsem okoli obnove stadiona, pri čemer so prihajale na dan najrazličnejše pobude. V Listi za pravičnost in razvoj so predlagali amandma, po katerem bi potrdili celotno finančno konstrukcijo v višini štirih milijonov evrov že letos, a so jih drugi podučili, da v dveh mesecih projekta pač ni mogoče izvesti. Predsednik mestne uprave Simon Štrancar je predlagal, da bi se odrekli razpravi in bi s tem po poslovniku omogočili skrajšan postopek, a se je nato oglasila samostojna svetnica Jelka Černivec, da stadion ni edina pomembna zadeva v mestu in da želi razpravljati o vseh projektih. Še najbolj nenavadna je bila zamisel Saše Pelka, ki je predlagal, da bi kar preklicali sklep o dvojnem branju iz začetka seje ... Nazadnje so nekateri svetniki ob vsesplošnem prepiru sejo zapustili, župan pa jo je zaradi nesklepčnosti končal.