Še deset dni zastojev zaradi gradnje

Krožišče pri Jagodju: Vožnja pri rdeči luči prispevala celo k pretepu med vozniki.

Objavljeno
02. november 2015 23.34
Krožišče Jagodje
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Čeprav imajo delavci koprskega CPK dovoljenje, da zaradi gradnje krožišča pri Jagodju za en mesec delno zaprejo obalno cesto, nam je Karlo Šturm iz CPK včeraj zagotovil, da bodo dela po vsej verjetnosti opravili v že desetih dneh. Tako bo veliko manj možnosti za hudo kri, saj se je prejšnji četrtek zaradi zapore zgodil celo pretep.

Ljubljančanu, ki je vozil kombi skozi gradbišče na državni cesti, sta nasproti z rdečim twingom očitno pri rdeči luči pripeljala dva moška. Ker se je Ljubljančan jezil in jima to z rokami tudi nazorno pokazal, sta moška iz twinga na delno zaprti cesti ob delovišču blokirala kombi. Šofer kombija se je zaklenil, vendar sta suroveža razbila steklo voznikovih vrat, odprla vrata in šoferja, ki si je upal protestirati proti napačni vožnji, zvlekla iz kombija, ga pretepla in lažje ranila. Policija vse očividce naproša, naj pomagajo raziskati primer.

Čeprav je bil to edini tako skrajni dogodek, gradbišče povzroča težave mnogim. Zaradi vse gostejšega prometa po obalni cesti so morali prebivalci starega Jagodja pretekle dni dolgo čakati, da so lahko zapeljali čez državno cesto. Pred časom so zato naredili začasno krožišče, zdaj ga bo nadomestilo novo elipsaste oblike, ki bo občutno izboljšalo prometne razmere na tem nevarnem delu obalne ceste. Direkcija RS za infrastrukturo je za izvajalca izbrala koprski CPK, ki je moral zaradi gradbišča postaviti semafor in urediti izmenični promet po enem voznem pasu. Ker pa je tam še križišče, se zlasti ob konicah zgodi, da je treba dolgo čakati na nadaljnjo vožnjo; v preteklih prazničnih dneh tudi do osem minut, zaradi česar so nekateri vozniki »izgubljali živce«.

Karlo Šturm nam je povedal, da gradbišče ne omogoča hitrejšega prometa. Sprva so ga nameravali iz starega Jagodja preusmeriti prek Šareda v Izolo, a je temu nasprotovala izolska občinska uprava. Voznikom, ki morajo zdaj ali čakati pred semaforjem ali ubrati zamudno pot skozi Izolo, tako ostane edina tolažba, da bodo gradbinci zaradi lepega vremena dela v glavnem lahko končali že v desetih dneh.

Preureditve in razširitev krožišča bodo stale 30.000 evrov, pri čemer je občina zagotovila 5000 evrov. Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je izolskemu županu Igorju Kolencu za letos obljubil tudi ureditev krožišča na Belvederju, ki bo še precej večji zalogaj. Še pred začetkom del se zapleta z lastništvom dela zemljišča, saj državni sklad kmetijskih zemljišč noče odstopiti koščka zemljišča zasebniku, ki bi zaradi ceste ostal brez svojega.