Še en zaščiten slovenski sir - mohant

Gre za 18. slovenski proizvod, registriran pri EU. Sir mohant je iz surovega kravjega mleka z močanim vonjem.

Objavljeno
19. november 2013 12.21
bra_Planina Laz
K. V., delo.si/STA
K. V., delo.si/STA
V EU zaščiten tudi mohant

Ljubljana/Bruselj - Evropska komisija je registrirala zaščiteno označbo porekla za mehki sir mohant, ki ga izdelujejo na omejenem geografskem območju v osrčju Julijskih Alp, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje. Gre za 18. slovenski proizvod, registriran pri EU, navaja STA.

Sir mohant - značilen vonj in pikanten okus

Mohant, katerega ime se je pojavilo v 18. stoletju, kar potrjujejo številni pisni in ustni viri, je mehki sir belkasto rumene, bež ali svetlo maslene barve, proizveden iz surovega kravjega mleka. Zanj sta značilna močan vonj in pikanten okus. Pravijo mu tudi bohinjski posebnež.

Na njegov vonj, okus in teksturo pomembno vpliva tradicionalni postopek proizvodnje, po katerem mohant proizvajajo še danes. Za ta postopek sta značilni predvsem dve fazi, in sicer faza, ko sirno zrno po fazi sušenja pustijo, da se usede na dno, in faza zorenja v »dežah« (posebnih posodah), kjer zagotavljajo anaerobne pogoje zorenja mohanta.

Med zorenjem pride do razgradnje beljakovin do aminokislin, pri tem se sprošča plin, zato postane sir mazav, pridobi pa tudi specifičen vonj in okus, pojasnjuje ministrstvo.

Zaščiteni slovenski izdelki

Pri Evropski komisiji je sedaj zaščitenih 18 slovenskih proizvodov: ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, tolminc, bovški sir, kraški med (vsi z zaščiteno označbo porekla), prleška tünka, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, ptujski lük, kraški pršut, kraški zašink, štajersko-prekmursko bučno olje, kraška panceta (vsi z zaščiteno geografsko označbo) ter belokranjska pogača, idrijski žlikrofi in prekmurska gibanica (vsi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo).