Še ena vrtina pri Murski Soboti

Murska Sobota se želi energetsko osamosvojiti in vse svoje potrebe po toplotni energiji pridobivati s toplo vodo iz geotermalnih vrtin.

Objavljeno
26. avgust 2012 21.54
jpo*vrtina
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Na Černelavskem polju pri Murski Soboti vrtalci Nafte Geoterm vrtajo tretjo vrtino za toplo vodo v tem mestu. S projektom, ki je precej sofinanciran iz evropskih sredstev za razvoj regij, bi mesto z leti postalo vsaj deloma energijsko neodvisno.

Energetska faza projekta Turistični center Fazanerija, za katerega je mestna občina dobila skoraj 2,2 milijona evrov evropskega denarja, je pravzaprav začetek uresničevanja že več kot dve desetletji stare zamisli o tem, da bi Murska Sobota vse svoje potrebe po toplotni energiji zadovoljevala s toplo vodo iz nekaj geotermalnih vrtin. V sklopu sedanjega projekta je Nafta Geoterm letos že sanirala četrt stoletja staro vrtino SOB-1 v Vrtni ulici v Murski Soboti, iz katere se je do zdaj ogrevalo tudi 16.000 kvadratnih metrov stanovanj v bližnjih blokih, gledališka dvorana in poleti še bazeni mestnega letnega kopališča. Po sanaciji pričakujejo, da bosta izdatnost vrtine in temperatura vode na izlivu nekoliko boljša kot doslej.

Zdaj med Mursko Soboto in Černelavci vrtajo 1520 metrov globoko novo raziskovalno vrtino SOB - 3g, iz katere si obetajo vodo s temperaturo okrog 80 stopinj Celzija, jeseni pa se bodo vrtalci Geoterma lotili še reinjekcijske vrtine za vračanje izrabljene termalne vode v globoke vodonosnike SOB - 4g. Če bosta izdatnost in temperatura vode iz SOB - 3g skladni s pričakovanji, bi že samo iz te vrtine čez nekaj let lahko s toploto preskrbovali del mesta in katero od primestnih naselij ter seveda načrtovani projekt Turistični center Fazanerija, če ga bodo izpeljali.

Po besedah župana Mestne občine Murska Sobota Antona Štihca bodo v prihodnjih letih poleg geotermije poskrbeli še za druge obnovljive vire energije, kot so kotlarne na lesno biomaso in sončne elektrarne, v mestu pa nameravajo zgraditi enotno toplovodno omrežje, ki ga bodo napajali z omenjenimi razpršenimi viri in ki bo uporabnikom omogočalo cenejšo, zanesljivo in okoljsko bolj sprejemljivo preskrbo s toploto.

Na podoben način, kot to nameravajo storiti v Murski Soboti, se je že pred nekaj leti začela energijsko osamosvajati Lendava. Tam iz ene geotermalne vrtine ogrevajo 50.000 kvadratnih metrov stanovanj in poslovnih prostorov v ožjem mestnem središču.