Še ostreje proti tobaku, prodaja e-cigaret omejena

Protitobačni zakon: nevladniki predlagajo od 1000 do 5000 evrov za licence. Premalo denarja za preventivne in kurativne programe.

Objavljeno
24. marec 2016 20.36
Helena Kocmur
Helena Kocmur
Ljubljana – Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s tobačno preventivo, so zadovoljne s predlogom zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je v javni razpravi. Predlagajo še strožje in dodatne ukrepe, tudi omejitev prodaje elektronskih cigaret in precej višje licenčnine.

V ospredje ukrepov za zmanjševanje uporabe tobačnih izdelkov Mreža NVO varujejo vaše zdravje postavlja zmanjšanje dostopnosti tobačnih in povezanih izdelkov (ukrepi, kot je dvig cen), s poudarkom na zmanjšanju dostopnosti pri ranljivih skupinah, kot so mladi, neizobraženi in socialno ogroženi, ter poostren nadzor izvajanja zakonodaje pri prodaji tobačnih izdelkov, kot je prepoved prodaje mladoletnim osebam. Predstavnik mreže Miha Lovšin opozarja predvsem na nedelovanje inšpekcije. »To so naše najbolj boleče izkušnje. Od leta 2008 smo pri izvrševanju zakonodaje padli z 12. na 20. mesto med državami EU. Zaostajamo predvsem pri nadzoru nad prodajo tobačnih izdelkov.«

Kršitve zakonodaje

V predlagani tobačni zakonodaji Mreža zato podpira uvedbo enotne embalaže za cigarete, »ki je po podatkih iz tujine eden dokazano najučinkovitejših ukrepov za zmanjšanje porabe tobačnih izdelkov«. Lovšin pravi, da se z uporabo blagovne znamke utrjuje navezanost uporabnikov nanjo ter na vsa bolj ali manj subtilna sporočila, ki so povezana z blagovno znamko, pri katerih gre pogosto tudi za zavajanje glede škodljivosti za zdravje.« V nevladni organizaciji podpirajo tudi ukrepe za prepoved značilnih arom in določenih dodatkov v tobačnih izdelkih, ki da povečujejo privlačnost izdelka in olajšajo uvajanje v kajenje pri začetnikih, mladih in ženskah.

Predstavnik Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija Jan Peloza je na skupni novinarski konferenci nevladnih organizacij opozoril, da je tobačna industrija po svojih posrednikih vzpostavila sistem načrtne kršitve zakonodaje. Tako podjetja kljub prepovedi še vedno donirajo sredstva prireditvam, v zameno za promocija tobačnih izdelkov.

Kršitelji zakona preprosto plačajo pač kazen in še naprej nemoteno prodajajo cigarete mladoletnim in otrokom, so pokazale njihove raziskave. Ministrstvo za zdravje v predlogu zakona sicer predvideva licence za prodajo tobačnih izdelkov, Peloza pa je tudi predlagal omejitev, da bi lahko nosilec licence le enkrat kršil zakon, preden bi mu licenco odvzeli.

Višje licenčnine

Licenčnine podpira tudi Matej Košir z Inštituta za raziskave in razvoj Utrip, vendar predlaga drugačen sistem licenciranja kot ministrstvo, ki je predvidelo plačilo dvesto evrov. Po njegovem mnenju bi morale licenčnine znašati od 1000 do 5000 evrov na leto, odvisno od velikosti prodajnega mesta, števila zaposlenih in letnega prihodka prodajalca. Povprečna licenčnina bi na leto torej znašala 2500 evrov, kar bi v državno malho na leto prineslo dodatnih 30 milijonov evrov, in ne 2,2 milijona, kolikor načrtuje ministrstvo za zdravje.

»V primerjavi s škodo, ki jo tobak povzroči, je to premalo,« je dejal in navedel, da država na leto za zdravljenje bolezni, zmanjšane produktivnosti in prezgodnje umrljivosti zaradi tobaka porabi okoli 1,8 milijarde evrov, medtem ko s trošarinami zbere le 418 milijonov evrov.

Več denarja bi morali biti po njegovem mnenju porabljenega za preventivne in kurativne programe na tem področju, tudi nevladnih organizacij, vendar ne le za programe za manjšanje škode zaradi kajenja, ampak tudi za programe na področju alkohola in prepovedanih drog. Država zdaj na razpisih prek ministrstva za zdravje nameni le 90.000 evrov za preventivo na področju tobaka, 170.000 za nedovoljene droge in 180.000 za boj proti alkoholu. Ker pa je po njegovem mnenju ministrstvo za zdravje kadrovsko podhranjeno, predlaga, da bi ta sredstva razdeljevala posebna agencija oziroma fundacija na podlagi javnih razpisov in strokovnih meril.

Omejitev prodaje e-cigarete

Nova zaostrena zakonodaja se ne bi omejila le na tobačne izdelke, ampak tudi na elektronske cigarete, ki so po prepričanju Peloze »Volk v ovčji preobleki« – »izdelek, ki se navzven kaže kot nedolžen, za sabo pa ima jasno strategijo in meri na nove kadilce, predvsem na mlade in otroke.« Ko bo industrija dokazala, da je vseh 500 vrst elektronskih cigaret, ki so na trgu, povezanih s prenehanjem kajenja, naj jih registrira kot medicinske pripomočke, je predlagal Peloza.