Še pol leta do globljega bazena Luke Koper

Bojan Brank, prvi mož Luke Koper, pravi da razvoj pristanišča »ni od boga dan«, in da za uspeh šteje vsak dan.

Objavljeno
02. junij 2013 15.12
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Bojan Brank, začasni predsednik uprave Luke Koper, je prejšnji ponedeljek izjavil, da bi jim država lahko v 48 urah izdala služnostno pravico za zemljišče pri Srminu, na katerega bi lahko odlagali mulj. Po enem tednu je jasno, da je služnost še v medresorskem usklajevanju in da bo o njej odločala vlada. Morda ta četrtek.

Luki Koper se neizmerno mudi pri poglabljanju morskega dna prvega bazena, da bi lahko čimprej pristajale sodobne velike kontejnerske ladje in zagotavljale dosedanjo rast kontejnerskega pretovora. "Nekateri mislijo, da je 586.000 kontejnerjev, ki smo jih pretovorili lani (in smo s takim pretovorom še vedno prvi na Jadranu), od boga danih. Nikjer ne piše da bo večno tako. Če bomo zaspali, se nam lahko zgodi tudi zmanjševanje pretovora," je na sestanku kluba gospodarstevnikov Slovenske Istre povedal Bojan Brank.

Parcelo za odlaganje mulja v Luki Koper iščejo že vsaj eno leto. Ko so se že skoraj dogovorili z občino Koper (lastnico parcele 7 a, velike 5,5 hektarja na območju Luke Koper), je ustavno sodišče 2. oktobra lani sprejelo odredbo, s katero je začasno ustavilo promet z zemljišči na območju katastrske občine Ankaran, kasneje je to odredbo preklicalo, vendar se mora Luka Koper dogovarjati za soglasje o zemljišču z dvema sprtima občinama: koprsko, ki ima zemljišče vpisano v katastru in ankaransko, v ustanavljanju, in trdi, da je prava lastnica ona.

Zato je Luka Koper zaprosila državo, če bi smela začasno odlagati mulj na parceli 799/29 k.o. Ankaran, kamor je država nameravala odlagati viške izkopanega materiala od vrtanja predora drugega tira. Država je načelno soglašala, vendar soglasja iz državnih uradov prihajajo počasi. Arheološke raziskave so opravili že v marcu in arheologi tam nimajo posebnih zadržkov in ovir, zdaj mora Luka pridobiti služnostno pravico za zemljišče 10 hektarjev veliko, da na njem najprej uredi kaseto, v katero bi mulj odlagala.

Parcela za mulj je v medresorskem usklajevanju

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so nam prejšnji teden odgovorili, da je Luka Koper zelo omejena pri zagotavljanju površin za odlaganje morskega refula, zato je ministrstvo ponudilo Luki omenjeno državno parcelo na ankaranski Bonifiki. Vendar je parcela 799 izven območja koncesije Luke Koper. "Zato vladi predlagamo širitev območja koncesije na tej parceli. Gradivo je v medresorskem usklajevanju in bo skupaj z gradivom o spremembah razvoja koprskega tovornega pristanišča posredovano v obravnavo vladi. Uredba o koncesiji za delovanje tovornega pristanišča namreč določa, da vlada s klepom spremeni območje pristanišča, če je to potrebno zaradi izvedbe prostorskih aktov, programa razvoja pristanišča ali spremembe območja ekonomske cone," so nam odgovorili iz ministsrtvaza infrastrukturo. V Luki pričakujejo, da bo vlada obravnavala to vprašanje že ta teden.

Luki se mudi, ker mora pridobiti gradbeno dovoljenje, izbrati izvajalca in zgraditi kaseto. Za vse to bo potrebovala več mesecev. Samo poglobitev prvega bazena pa bi po ocenah lahko opravili v šestih tednih. Optimistične napovedi govorijo, da bi se to lahko zgodilo novembra, le malo za tem, ko bi država opravila poglobitev vplovnega kanala. Dela pri poglabljanju en kilometer dolgega in 165 metrov širokega kanala (na 14 metrov globine) so se nekoliko upočasnila. Zaradi obilice dežja se namreč voda zelo počasi odteka iz kasete, mulj se ne seseda in suši po pričakovanju, zato tudi državi zmanjkuje prostora za odlaganje mulja. Kot nam je povedal Valter Suban, v.d. direktorja Uprave RS za pomorstvo, so dela upočasnjena, toda v nekaj mesecih bi jih vseeno lahko zaključili, ker so večino dela opravili.

Bojan Brank je povedal še, da želi Luka Koper v vsakem primeru pridobiti možnost odlaganja mulja tudi na prvotni parceli (7A), o čemer se dogovarja tudi z bodočo občino Ankaran. Z njimi in z občino Koper pa se dogovarjajo tudi o t.i. parceli 920, na kateri je že nekaj nasutja za 3. pomol. Tudi tretji pomol bo Luka Koper kmalu potrebovala, če bo hotela napredovati s pretovorom.