Še vedno brez »pravega« ravnatelja

Svet zavoda OŠ Šentjernej je upošteval mnenje ministra o neprimernosti izbrane kandidatke

Objavljeno
28. avgust 2014 00.05
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Šentjernej - Štiri dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni znano, kdo bo 1. septembra vodil OŠ Šentjernej. Brez izbire »pravega« ravnatelja se je končal že drugi javni razpis, tudi novi vršilec dolžnosti, ki ga bo svet zavoda poskusil imenovati na nocojšnji seji, pa mora dobiti najmanj šest glasov od enajstih.

Za zdaj je znana kandidatka le sedanja vršilka dolžnosti ravnateljice Renata Zupanc Grom. Del sveta zavoda, predvsem iz vrst sveta staršev, je po besedah njegove predsednice Alenke Brežnjak pričakoval, da bo Zupanc Gromova edina kandidatka in da ji bodo po neuspešnem postopku imenovanja pravega ravnatelja podaljšali vedejevstvo že na zadnji seji. To se ni zgodilo, ker je del sveta zavoda predlagal še Natašo Bregar, ki je že več let pomočnica ravnateljice OŠ Šentjernej. Bregarjeva do včeraj ni dala soglasja h kandidaturi. Ali ga bo dala dodanašnje seje sveta zavoda, ni hotela povedati, slišati pa je, da nekateri pritiskajo nanjo, naj to stori.

Minister se čudi

Če svet šole danes ne bo imenoval vršilca dolžnosti ravnatelja, bo moral to enako kot lani verjetno spet narediti še minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Ta se čudi, da si je svet zavoda tik pred začetkom novega šolskega leta vzel kar teden dni časa za pridobitev soglasja druge kandidatke. Sedanji vršilki Renati Zupanc Grom bo enoletni mandat potekel 8. septembra.

OŠ Šentjernej ima težave z izbiro novega ravnatelja že od lani, ko se je svet zavoda med Rangusovo in učiteljico na šoli Tadejo Strmole odločil za drugo, vendar takratna predsednica sveta zavoda Zdenka Krošl z njo ni hotela podpisati pogodbe. Spomladi je na podlagi prvega razpisa med štirimi kandidati Zupanc Gromova dobila podporo šolskega kolektiva, sveta staršev in občinskega sveta, v svetu zavoda pa so nekateri očitno glasovali »po svoji vesti«, brez upoštevanja mnenja baze, zato ji je za imenovanje zmanjkal en glas. Rangusovi bi šlo še bolj na tesno, zato je tik pred glasovanjem umaknila kandidaturo, kar je utemeljila z etičnimi razlogi zaradi nepodpore kolektiva. Razpis je bil s tem neuspešno končan, zato so ga maja ponovili.

Starši razočarani

Na njem sta kandidirali Zupanc Gromova ter kljub nepodpori kolektiva in staršev ponovno tudi Rangusova. Učiteljski zbor in svet staršev sta še odločneje podprla prvo, občinski svet pa si je tokrat na presenečenje mnogih premislil in se odločil za Rangusovo, kar je potem s šestimi glasovi proti štirim naredil tudi svet zavoda.

Izredni nadzor Inšpektorata RS za šolstvo in šport je v postopku našel več nepravilnosti in ker Rangusovo bremeni tudi več kazenskih ovadb v zvezi s porabo javnega denarja in šikaniranjem na delovnem mestu, je šolski minister podal negativno mnenje k njenemu imenovanju, prek katerega očitno ni mogel niti svet zavoda, ki je s šestimi glasovi proti petim zavrnil imenovanje Rangusove za ravnateljico. Tudi ta razpis je tako zaključen in bo potreben nov, predvsem predstavniki staršev v svetu zavoda pa so po besedah Brežnjakove razočarani nad učitelji, ki pri odločanju ne upoštevajo mnenja kolektiva, ki ga zastopajo v svetu.